Vučević Mojsilović / - RTS/ SCREENSHOT
02/10/2023 u 15:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vučević: Srbija nikad nije pogazila Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović demantovao je navode kosovskih vlasti da je Srbija, napadom u Banjskoj, pripremala pripajanje sjevera Kosova

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović demantovao je navode kosovskih vlasti da je Srbija, napadom u Banjskoj, pripremala pripajanje sjevera Kosova, javlja RSE.

On je rekao da Kosovo ima dokaze da su pripreme, obuka i vježbe naoružane grupe bile izvođene u vojnoj bazi za obuku na Pasuljanskim livadama kod Jagodine i na Kopaoniku.

Mojsilović je na konferenciji za novinare kazao da je Vojska Srbije ozbiljna, snažna organizacija koja, kako je naveo, ne trpi laži, prenosi RSE

- Vrijeđa intelekt da je Vojska Srbije planirala upad na Kosovo. Demantujem sve navode koje je izrekla Priština - rekao je Mojsilović.

On je kazao da Milan Radoičić nije učestvovao u obukama na Pasuljanskim livadama i da "nije ispalio nijedan metak, nijednu granatu, niti prisustvovao na obuci".

Mojsilović je rekao da je Radoičić prethodnih godina u par navrata pozivan na vojne vježbe, ali da se na njih nije odazivao.

"A šta Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije" - naveo je on.

Prema njegovim riječima, obuka rezervnog sastava Vojske Srbije, kojoj podliježu svi građani između 18 i 60 godina, je "planska i organizovana" i sprovodi se u skladu sa zakonom.

Mojsilović je kazao da su nepotrebna saopštenja međunarodne zajednice i zvanične Prištine, gdje se izražava zabrinutost zbog povećanog prisustva vojske i naoružanja oko granice sa Kosovom.

- Nije bilo podizanja pune borbene gotovosti Vojske Srbije, već isključivo pojačanog prisustva i angažovanja jedinica - rekao je Mojsilović.

On je dodao da je, nakon izbijanja bezbjednosne krize, Vojska Srbije podigla prisustvo u kopnenoj zoni bezbjednosti i zahvatu oko administrativne linije, i da je u tom potezu 25. septembra bilo 8.350 pripadnika vojske.

Mojsilović je naveo da je danas na tom potezu "duplo manje vojnika", odnosno da je "brojno stanje redovno".

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević demantovao je da je zvanični Beograd naoružavao grupu Srba sa Kosova.

On je ocijenio da se protiv Vojske Srbije "vodi kontiunirana kampanja" u pogledu "njene brojnosti i aktivnosti, odnosno pokreta i razmještaja jedinica na teritoriji naše države".

"Iste smatramo potpuno neprimjerenim, neodgovornim i odbacujemo kao netačne, odnosno apsolutno neistinite", rekao je Vučević.

On je kazao da je saradnja Vojske Srbije sa NATO misijom KFOR "dobra i kontinuirana", u skladu sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija.

- Zasnovana je na uzajamnom poštovanju i korektno se odvijala - naveo je Vučević.

On je istakao i da se "nikada nije desilo da Srbija pogazi Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244 i naruši komunikaciju sa KFOR-om".

"Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsjednika, kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na teritoriju Kosova kao dio Srbije, vojska će takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspješno, a i tada bismo to prethodno najavili jedinicama i komandi KFOR-a, ne bismo radili nikada nikome ništa iza leđa", kazao je Vučević.

On je naveo da nijesu morali da donose takvu odlulku i da će Srbija učiniti sve da se ni u budućnosti ne desi takav razvoj događaja, da čuvaju mir i traže politička rješenja.

Kosovsku policiju napala je 24. septembra naoružana grupa u selu Banjska u opštini Zvečan, kada je ubijen policijski službenik, Afrim Bunjaku.

U razmjeni vatre ubijena su trojica napadača srpske nacionalnosti. Odgovornost za napad na kosovsku policiju preuzeo je Radoičić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 13:54