foto: youtube Aleksandar Vučić / - FOTO: YOUTUBE ALEKSANDAR VUčIć
26/03/2023 u 11:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: Desiće se evropski zamah za Ukrajinu, moramo da pratimo šta se dešava

Istakao je da će u samoj Evropi doći do promjene političke mape, a da će Srbija to pomno pratiti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da, pošto Ukrajina ne može dobiti vojno rat, očekuje da će Kijev dobiti veliki zamah na svom evropskom putu.

Vučić je gostujući u "Novom vikend jutru" na Tv Pink upitan za izjavu dopisnika ORF sa Zapadnog Balkana i Ukrajini Kristijana Veršica, Kosovo onlajnu, da je od predsjednika Srbije saznao da će početi rat u Ukrjaini, rekao da to nije nikakva tajna.

Ukazao je da u arhivi medija može da se vidi da je, kada je posle 25.novembra 2021. bio u Sočiju sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, rekao da očekuje da se priprema mnogo toga teškog u svijetu i kakva će sudbina biti. 

"Ne zato što mi je Putin bilo šta rekao. Razumio sam šta će da se desi u Ukrajini. Nije mi on to rekao. Uvijek bi, ranije kada smo se vidjeli, govorio 40 minuta o Ukrajini. Tog puta nije govorio ni tri minuta o Ukrajini. Onda sam shvatio donijeta je odluka. Nisam mogao da govorim tako otvoreno, ali sam nedvosmisleno rekao da se može očekivati takva odluka“, objasnio je on.

Istakao je da je samo slušao i ređao činjenice, prenosi Kosovo online.

Što se narednog perioda tiče, kaže, već u junu mora da uslijedi veliki zamah evropskog puta Ukrajine, jer u sukob vojno ne može da pobijedi.

„Mislim da će biti donijte odluke o hitnom otpočinjanja pregovora, preko reda ulaska u EU. Tada dolazi i do takmičenja ko će da bude šef NATO, a SAD prave blok unutar Evropke koji nije mali. Poljska, baltičke zemlje i Ukrajina. A kada napravite taj blok imaćete zemlje koje su veće od Francuske po broju stanovnika, a ako dodate i Rumuniju jasno je da to postaje sekset najmoćnijih i najsnažnijih u Evrppi koji su pod driektnim uticajem SAD“, objasnio je Vučić.

Istakao je da će u samoj Evropi doći do promjene političke mape, a da će Srbija to pomno pratiti.

„Želimo da se pozicioniramo kao centralnoevropska zemlja, i zato imamo sve bliže odnose sa Mađarskom“, dodao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:40