Aleksandar Vučić / - INSTAGRAM
25/10/2023 u 21:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić o evropskom predlogu za ZSO: Kucaju na otvorena vrata

Dodao je da je srpska strana tražila da sastanci budu u formatu „1+1“, ali da je to odbijeno i da će na sastancima biti sam kao predstavnik srpske strane

Predsjednik Srbije sutra putuje u Brisel gdje će se sastati sa evropskim zvaničnicima. U Briselu će biti i kosovski premijer Aljbin Kurti, ali on i predsjednik Srbije neće imati zajednički sastanak. Kada je u pitanju evropski predlog o formiranju ZSO, Vučić je rekao da „kucaju na otvorena vrata“ kada je Srbija u pitanju, prenosi N1.rs.

Gostujući na RTS, Vučić je naveo da će se sastati sa Šarlom Mišelom, Žozepom Borelom, Miroslavom Lajčakom i evropskom trojkom – Emanuelom Makronom, Olafom Šolcom i Đorđom Meloni.

Dodao je da je srpska strana tražila da sastanci budu u formatu „1+1“, ali da je to odbijeno i da će na sastancima biti sam kao predstavnik srpske strane.

Velika petorka je prošlog vikenda boravila u Beogradu i Prištine, gdje je predstavila svoj predlog o formiranju Zajednice srpskih opština. Vučić kaže da je Srbija dala svoje predloge i sugestije, ali da ne može da otkriva detalje.

Kako je istakao, „spremni smo da razgovaramo“, a EU „kuca na otvorena vrata“ kada je Beograd u pitanju.

Vlada Kosova je saopštila da prihvata evropski predlog, a predsjednik Srbije je gostujući na Javnom servisu napomenuo da su „trikovi u detaljima“.

- Rekli su da su to prihvatili kao bazu, osnovu. A Konjfuca je odmah posle rekao da ZSO nije tema i da neće biti tema. Pa ne znam šta će onda biti tema. Jer oni neće da budu krivci, iako je svima jasno ko ne želi dijalog i ZSO - kazao je Vučić.

Dodao je da će se u razgovorima u Briselu koristiti Banjska, ali i sve drugo, da bi se vršilo izjednačavanje krivice.

- Ali ne mislim da evropski lideri mogu da budu slijepi i gluvi na sve pokušaje Kurtija da sakrije činjenicu da on nikada neće formirati ZSO, makar kakvu - kazao je Vučić.

Upitan o izborima u četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, on je rekao da datum održavanja izbora sutra neće biti na dnevnom redu u Briselu.

Kako kaže, napravljeno je mnogo trikova i čak i da Srbi peticijom traže održavanje vanrednih izbora, proćiće mjeseci u toj proceduri, a naćiće se i bezbroj razloga da se taj zahtjev na kraju odbije.

Vučić je na RTS-u rekao i da će sledeće nedelje raspisati vanredne parlamentarne izbore. Na pitanje voditeljke da li će izbori biti 17. ili 23. decembra, predsjednik je još jednom ponovio da će izbori biti održani 17. decembra.

- Ja ću sledeće nedelje raspisati parlamentarne izbore na obrazloženi predlog Vlade Srbije - izjavio je Vučić u Dnevniku RTS-a.

Dodao je da će prije toga predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisati lokalne izbore u više od 60 jedinica lokalne samouprave.

- A posle toga će se ići na raspisivanje pokrajinskih izbora i da se sve to bude 17. decembra. Ja vidim da su svi u niskom startu i da su sve moguće rasprave kod političara krenule - naveo je predsjednik Srbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:06