Aleksandar Vučić / - FOTO: INSTAGRAM
18/06/2023 u 11:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: Poručujem građanima Srbije da vjeruju svom rukovodstvu

Predsjednik Srbije rekao je da je svjestan da smo mi (Srbija) u odnosu na NATO zemlje mali, ali da je istovremeno i dovoljno svjestan koliko je opstanak srpskog naroda ugrožen

Srbija će sama donositi odluke, neće se konsultovati ni sa kim i nema obaveze ni prema kome, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju naciji danas u Beogradu, komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Razgovaraćemo kada i drugi budu spremni da razgovaraju. Do tada - nećemo", izjavio je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da je svjestan da smo mi (Srbija) u odnosu na NATO zemlje mali, ali da je istovremeno i dovoljno svjestan koliko je opstanak našeg naroda ugrožen.

"Srbija će uvijek biti kriva, stvari su dovedene do kraja, razgovarao sam sa očajnim predstavnicima Srba, ne znaju kako da sačuvaju mir, na Vidovdan će Srbi na miran način preduzimati korake za svoju slobodu", rekao je predsjednik Srbije.

Aleksandar Vučić je izjavio danas da će odlučiti da li će ići na sastanak u Brisel povodom situacije na KiM, kao i da će to biti taktička odluka, pošto dijalog sa Aljbinom Kurtijem ne postoji, kao i da se u tom dijalogu traži samo da naša strana nešto popusti, ali da nema više šta.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je Žozep Borelj pozvao na krizni sastanak u Brisel i da li će otići na taj sastanak, Vučić je rekao:

"Besmislen je takav razgovor, pošto nema nikakvog smisla jer se svaki krizni dijalog odnosi na - ajde Vučiću negdje nešto popusti i uradi. Nemam gdje da popuštam dalje, uradio bih to po milioniti put, ali nemam gdje, nemam šta više da popustim i tačka. Besmislen je taj razgovor, a da li ću da se  pojavim ili ne, da li da im dam tu priliku ili ne - o tome ću da odlučim, to će da bude naša taktička odluka", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da su „stvari dovedene gotovo do kraja“ kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji, da je razgovarao sa „očajnim“  Srbima sa KiM i da oni žele da sačuvaju mir, ali ne znaju kako.

„Ljudi bi da sačuvaju mir ali ne znaju kako, ali sam sasvim siguran da će oni i u narednom periodu voditi aktivne poteze. Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji, na Vidovdan se sve vidi - kako se kaže, i tada će Srbi, siguran sam preduzimati svoje korake za svoju slobodu u skladu sa međunarodnim javno pravnim normama“, rekao je predsjednik Srbije.

Što se nas tiče, rekao je Vučić, više nikoga nećemo obavještavati ništa sem o podizanju i spuštanju  borbene gotovosti i obaveza koje imamo prema NATO-u i koje ćemo da ispunimo u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Naša zemlja dala sve od seve da se sačuva mir, ali koliko god se trudili da budemo ozbiljan partner evropskim silama nikada nas tako nisu posmatrali, uvijek smo mi bili krivci makar i nemali nikakvu krivicu", rekao je predsjednik Srbije.

Aleksandar Vučić je izjavio da se na KiM dogodio novi slučaj maltretiranja Srba od kosovske policije, koja je napala djecu Daru i Kristijana, brata i sestru, u selu Žitkovac kod Zvečana, kao i da je jutros razgovarao sa njihovom majkom Marijom.

Kancelarija za KiM: Dvoje djece pretučeno kod Zvečana

Vučić je na konferenciji za medije rekao da su juče nasilno zaustavili brata i sestru i da su Kristijana udarali nogama po tijelu i oborili na zemlju, držali ga u klečećem stavu, dok su Daru oborili i vukli po zemlji.

"Kada je došla njihova majka Marija, sa kojom sam jutros razgovarao i koja je sva uplakana bila, zatekla je kako joj sina na koljenima drže na zemlji, ćerku bosu, koja je od stresa nekoliko puta kolabirala. Ti tzv. policajci, lažni, rekli su da su sve zaustavljali sa kacigama i kapama, pa je valjda trebalo da se iživljavaju nad njima. Zamislite, djeca od 15 i 17 godina imala su kape i vozila kvad, pa su mislili da su to opasni teroristi, pa su riješili da se obračunaju sa djecom kao u filmovima", rekao je Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:29