Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić / - INSTAGRAM
05/12/2022 u 12:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena dogovora o ZSO i poštovanja prava i volje Srba

Sa Miroslavom Lajčakom razmotrio sam posljednja dešavanja na Kosovu i Metohiji i probleme sa kojima se Srbi suočavaju zbog jednostranih i nelegitimnih poteza Prištine, naveo je predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas, u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, neophodnost primjene dogovora o Zajednici srpskih opština i poštovanja prava i volje srpskog naroda.

"Sa Miroslavom Lajčakom razmotrio sam posljednja dešavanja na Kosovu i Metohiji i probleme sa kojima se Srbi suočavaju zbog jednostranih i nelegitimnih poteza Prištine", naveo je predsjednik Srbije na društvenim mrežama.

"Naglasio sam neophodnost primjene dogovora o Zajednici srpskih opština i poštovanja prava i volje našeg naroda", saopštio je Vučić poslije sastanka s Lajčakom.

Predsjednik je naveo da je Srbija opredijeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.

Sa specijalnim predstavnikom Evropske unije razgovaraće i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Taj sastanak planiran je za 13 časova.

Ministar Dačić izjavio je da će predsjednik Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani koji se održava 6. decembra donijeti poslije sastanka sa Lajčakom.

Poslije imenovanja Nenada Rašića za ministra u vladi privremenih prištinskih institucija, na KiM su se podigle nove tenzije. Predsjednik Vučić je imenovanje Rašića ocijenio kao "sramno" i da je to "najblaža riječ koja može da se upotrijebi", kao i da neće učestvovati na samitu u Tirani.

Situacija na KiM bila je tema i razgovora predsjednika Vučića sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

Nakon tog sastanka predsjednik je rekao da će u narednim danima donijeti odluku o odlasku u Tiranu, a Varhelji je poručio da je Srbija potrebna za stolom u Tirani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:41