/ ALEKSANDAR VUčIć INSTAGRAM VIDEO
20/11/2023 u 13:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: Treba da težimo kompromisu, ali ne da se odreknemo onoga što je naše

On je u svom govoru izrazio bojazan da će sledeća godina biti mnogo teža i lošija za cio svijet, pa i za Srbiju

Srpska akademija nauka i umjetnosti danas je obilježila 182 godine od osnivanja. Pored brojnih članova SANU svečanosti prisustvovali su predjsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije, ministarka kulture Maja Gojković, piše Kosovonline.

Svečana akademija je počela intoniranjem himne "Bože pravde" nakon čega se okupljenima obratio predsednik Srbije.

"Danas mi je čast i privilegija da mogu da govorim na 182. godišnjicu SANU. Svi mi koji se bavimo drugim poslovima smo prolazni, a ono što je vječno za naš narod su Srpska akademija nauka i umjetnosti, Srpska pravoslavna crkva i srpska država", rekao je Vučić te nastavio citatom Nikole Tesle.

On je u svom govoru izrazio bojazan da će sledeća godina biti mnogo teža i lošija za cio svijet, pa i za Srbiju.

„Plašim se da nam sledeća godina donosi mnogo više sukoba i nemira, nego što je donijela prethodna i ova 2023. godina. Kada to kažem mislim i na svaku vrstu ugroženosti našeg naroda na KiM i u Republici Srpskoj i u mnogim drugim djelovima našeg regiona. Upravo zato, mislim da je od izuzetnog značaja da svakoga dana slušajući različite stavove i mišljenja dođemo do zajedničkog imenitelja, kako da svoju slobodu, zemlju i budućnost uopšte sačuvamo“, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije potom je rekao da je bezbroj puta imao dileme, na dnevnom, nedeljnom i mjesečnom nivou, kako i na koji način iz pojedinih situacija da izađemo, kako i na koji način da vodimo svoju nacionalnu i državnu politiku.

"Danas sa sigurnošću mogu da kažem, bez obzira na težinu problema sa kojima se suočavamo, na veličinu i snagu pritisaka koji će biti samo veći u narednom periodu, da uvijek moramo da težimo kompromisu, ali ne smemo da se odreknemo onoga što je naše, ne smijemo da se odreknemo Međunarodnog javnog prava, ni naše teritorije, ni našeg naroda. Čak i da to učinim, uz sva obećanja koja nam izgovaraju gotovo svakodnevno, uz sve lijepe priče koje su primamljive i atraktivne, a na kraju uvijek budu samo šarena laža, i ne bismo dobili ama baš ništa, čak ni na taktičkom, a kamo li na strateškom nivou. Zato sam siguran da je za našu zemlju važno da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, da pokušamo da sačuvamo mir, ponekad ispod kamena da se sakrijemo, da ne ugrozimo budućnost naše zemlje i da čekamo povoljnu priliku“, dodao je Vučić.

Kako je dodao predsjednik Srbije, "naš izlaz jeste da se insistira na kompromisnim rešenjima iako znamo da ih neće biti".

"Neki kažu loše je da kupujete vrijeme. Loše je ako niste pokušali prije toga da postignete kompromis. Ako pokušavate da postignete kompromis i vidite da je nemoguće i drugog izlaza nemate, onda morate i vreme da kupujete. I to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete da se odreknete", poručio je Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. decembar 2023 01:45