Aleksandar Vučić / - SCREENSHOT YOUTUBE
29/04/2024 u 19:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: Velike su šanse da Kosovo postane član Savjeta Evrope

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su i dalje velike šanse da Kosovo uđe u Savjet Evrope (SE) i da se očekuje da 16. maja bude glasanje o tom pitanju.

Vučić se obratio danas javnosti nakon povratka iz Njujorka govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i eventulanom njegovom prijemu u Savjet Evrope.

- Očekujemo glasanje 16. maja po pitanju članstva Kosova u SE, a Srbija se suočava sa tri prepreke - istakao je on.

- Umjesto obligation stavljena je riječ commitment, što nam ostavlja malo prostora. Tačka dva je prijem Kosova u SE i tu se vodi jedna kampanja fleksibilnog tumačenja obaveza od strane Prištine, a istovremeno je tu i sprovođenje različitih zavjereničkih teorija o krivici srpskog rukovodstva zašto Kosovo neće sa ogromnom izvjesnošću postati članica Savjeta Evrope - rekao je Vučić.

On je naveo i da su šanse da Kosovo postane članica SE su i dalje velike.

- Da li ćemo uspjeti? Teško, ali ta borba neće biti laka ni za njih - isakao je predsjednik, dodajući da se „velike sile bore protiv Srbije, ali da će nastaviti da se bore“.

Kao jedno od glavnih problema Vučić je najavio i odbijanje formiranja ZSO, a u svom obraćanju kritikovao je njemačke novinare i aktiviste zbog izjava o tome.

On je optužio njemačke novinare i aktiviste da pravdaju to da „Kosovo ne može da formira ZSO, jer srpskih opština nema“, što Vučić kaže da nije tačno.

Osmani: Članstvom u Savjetu Evrope porodice nestalih moći će da tuže Srbiju

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 20:31