ANA TRIPKOVIĆ MARKOVIĆ / NTO CG
13/08/2024 u 15:52 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Direktorica NTO o tekućoj sezoni: Ruse i Ukrajince pokušaćemo da nadomjestimo gostima sa Zapada

Kada je riječ o zvaničnim podacima o broju turista, trenutno raspolažemo samo podacima za prvih šest mjeseci, a prema njima, turistički promet je u periodu od januara do jula bio na istom nivou kao prethodne godine, dok smo u odnosu na 2019. godinu bilježili rast od 17 odsto, saopštila je za "Dan" Ana Tripković Marković, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore

Međutim, kako je dodala, raspolažu i podacima koje dobijaju od lokalnih turističkih organizacija na nedjeljnom nivou. U pitanju je brojno stanje na dan i ti podaci su nezvanični, ali se koriste kao okvirni pokazatelj kretanja turističke sezone. Poslednji podaci kojima raspolažu su od 8. avgusta, a prema njima, u Crnoj Gori je boravilo 196 hiljada turista, što je na istom nivou u odnosu na prethodnu godinu. Prema istim podacima, najveći broj turista je u Budvi, Ulcinju, Herceg Novom i Baru. Hotelski smještaj u kontinuitetu bilježi rast u odnosu na prethodne godine, te je ove sedmice registrovan rast od pet odsto u odnosu na prethodnu godinu i rast od 18 odsto u poređenju sa 2019. godinom.  

– Dok ne dobijemo zvanične podatke, kao jedan od najmjerodavnijih pokazatelja realizacije turističke sezone, koristimo i podatke o prihodima od boravišne takse. Prema podacima Ministarstva finansija, prihod od boravišne takse, odnosno dio prihoda koji ide u državni budžet, iznosi 1.273.347,82 eura, što je 3,25 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine – kaže Tripković Marković.

Turista iz Srbije i BiH više nego 2019. godine
 

• Kakvo je stanje sa dosadašnjom posjećenošću i brojem noćenja koja su ostvarili turisti sa nama tradicionalnih tržišta – iz Srbija i Republike Srpske (BiH)?

– Prema podacima Monstata, uglavnom bilježimo dobre rezultate i rastuće trendove kada je u pitanju posjećenost sa tih tržišta. Tako smo tokom prvih šest mjeseci tekuće godine sa tržišta Srbije imali 117.850 turista, što je za oko 10 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine i za 35 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je kod noćenja zabilježen rast od oko 17 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine i rast od oko 60 odsto u poređenju sa 2019. godinom. Kada je riječ o tržištu BiH, ostvaren je rast od tri odsto u poređenju sa prvih šest mjeseci i rast od 30 odsto u poređenju sa 2019. godinom, dok je kod ostvarenih noćenja sa ovog tržišta zabilježen rast od oko devet odsto u odnosu na 2023. godinu, te rast od oko 45 odsto u poređenju sa 2019. godinom.

• Da li se strategija NTO CG da se ova tekuća sezona fokusira na turiste iz Zapadne Evrope, prije svega iz Njemačke, Velike Britanije i Francuske, pokazala kao dobitna?

– Fokus na tržišta Velike Britanije, Njemačke i Francuske nije vezan samo za ovu turističku sezonu, već je dio dugoročne strategije. Turisti sa ovih tržišta su uglavnom visokoplatežni gosti, što ne samo da doprinosi povećanju prihoda u turizmu, već i podržava razvoj održivog turizma kao naš dugoročni cilj. Vjerujemo da je otvaranje novih avio-linija, ali i naše aktivnosti, doprinijelo rastu turističkog prometa sa tih tržišta. Tako smo tokom prvih šest mjeseci ove godine bilježili rast od 25 odsto u ostvarenim dolascima u odnosu na isti period lani, dok je u poređenju sa 2019. godinom ostvaren rast od 78 odsto. Kada je riječ o Njemačkoj, istakla bih posebno destinacijski forum gdje je bilo prisutno oko 60 njemačkih tur-operatora, a i u narednom periodu nastavićemo saradnju sa ključnim donosiocima odluka njemačke turističke industrije. Ove godine ćemo posredstvom velike marketinške kampanje imati intenzivniju promociju i putem digitalnih kanala, a koja će obuhvatiti tržišta Velike Britanije, Njemačke i Francuske. Naravno, postoje još neka tržišta u kojima vidimo veliki potencijal, poput baltičkih zemalja, Skandinavije, SAD i drugih.

image

kruzer

foto: d. milačić

• Šta biste rekli onim kritičarima koji stalno napominju da je turista manje i da nismo uspjeli da nadomjestimo goste iz Rusije i Ukrajine?

– U jednom periodu tržišta Rusije i Ukrajine činila su i do četvrtine noćenja, odnosno petine dolazaka u turističkom prometu Crne Gore. Jasno je da je izostanak turista iz tih zemalja pred početak predsezone prijetio da značajno utiče na ukupan turistički promet. NTO je ranije već zauzela strategiju diverzifikacije turističkog tržišta i u okvirima budžeta kojim raspolaže uspjela da tokom prethodne godine promoviše Crnu Goru u oko 30 zemalja svijeta. Činjenica da je u 2023. godini ostvaren rast u dolascima turista od 23,17 odsto u odnosu na 2022. godinu i 11,05 odsto u odnosu na 2019. godinu govori u prilog tome da je izostanak organizovanih turističkih dolazaka iz Rusije i Ukrajine nadomješten dolascima sa drugih tržišta. Vjerujemo da su i aktivnosti NTO jedan od faktora koji je tome doprinio.

NTO: Sezona na nivou prethodne, u Crnoj Gori 196.000 turista

• Sa stanovišta NTO CG, koja je u svakodnevnom dodiru sa turistima, koje su to stvari koje treba ispraviti kad je naša turistička ponuda u pitanju?

– Ključno je unaprijediti infrastrukturu, ali i smještajne kapacitete u manje razvijenim područjima koja imaju veliki potencijal, ali su manje poznata. Potrebno je dodatno diversifikovati turističku ponudu i obogatiti je sadržajima, poput kulturnih tura, gastronomskih iskustava, velnesa. Turisti sve više traže autentična i jedinstvena iskustva, pa bi širenje ponude u ovom pravcu moglo znatno doprinijeti povećanju posjete. Još jedan važan aspekt je kontinuirana edukacija turističkih radnika kako bi se podigao nivo usluge i osiguralo da svaki posjetilac doživi najbolje moguće iskustvo. Zadovoljni gosti su najbolji ambasadori naše zemlje i njihova pozitivna iskustva ključna su za afirmaciju destinacije. Konačno, važno je dalje razvijati i održavati strategije održivog turizma. Turisti danas sve više cijene destinacije koje njeguju održivost, pa bi dodatne inicijative u tom pravcu mogle povećati atraktivnost Crne Gore na globalnom tržištu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 16:05