Плужине: за пољопривреднике 265.000 / ДАН
20/03/2022 u 03:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Плужине: За произвођаче из буџета 265.000 еура

Локална самоуправа Плужина већ неколико година реализује низ мјера како би унаприједили пољопривреду која је, уз туризам, стратешка грана развоја плужинске општине.

За мјере подршке пољопривредним произвођачима из општинског буџета се у овој години издваја од 265.000 еура. Од тих средстава субвенционисаће производњу, помоћи у побољашњу услова, учествоваће у осигурању сточног фонда и обезбјеђивању водоснабдијевања на сеоском подручју. Недавно су објавили позив сточарима да се пријаве и за додатну подршку за прераду млијека на пољопривредним газдинствима за прву половину ове године.

- Право на додатну подршку за прераду млијека на пољопривредном газдинству од Општине имају сточари који посједују најмање шест музних крава, 60 оваца и 60 коза, који прерађују преко 50 литара сировог млијека дневно од сопствених животиња и чији је производ усаглашен са прописаним микробиолошким захтјевима - појаснили су из Општине Плужине.

Висина подршке износи десет еура по крави мјесечно, еуро по кози за шест мјесеци и 75 центи по овци, такође за шест мјесеци. Услови за подношење захтјева за тај вид помоћи је да пољопривредник уписан у Регистар ресорног министарства, затим Регистар регистровних објеката за прераду преко 50 литара сировог млијека и да има рјешење од управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове.

Овогодишњи буџет Општине Плужине планиран је на износ од око 5,8 милиона еура, а уз 265.000 еура подршке пољопривредним произвођачима, уложиће и 150.000 еура за изградњу водовода на сеоском подручју.

Б.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 14:31