Privremeno zatvorene pješačke / - FOTO: PSCG
29/11/2022 u 12:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Privremeno zatvorene pješačke i planinarske staze

Neorganizovanim odlascima u planine, ili korišćenjenjem usluga samozvanih “vodiča”, možete ugroziti vlastiti i živote drugih ljudi, navode u saopštenju

U cilju potpune bezbjednosti svih korisnika pješačkih i planinskih staza u Crnoj Gori, privremeno se zatvaraju za korišćenje sve uređene planinarske staze u primorskom i centralnom brdskom dijelu Crne Gore do 1.500 metara nadmorske visine, od 01. decembra do 30. aprila 2023. godine. Kako je saopštio načelnik komisije Planinarskog saveza Crne Gore Pavle S. Bandović zatvaraju se i sve ostale uređene planinarske staze u planinskom dijelu Crne Gore iznad 1.500 metara nadmorske visine, od 01. decembra do 30. juna 2023. godine. On je uppozorio da u tom periodu svi koji se odvaže na planinarenje u tom periodu, staze koriste na sopstvenu odgovornost.

Kako se navodi u saopštenju Bandovića, ma području Crne Gore, a naročito u planinskim područjima zbog zimskih uslova, staze su postale nesigurne za korišćenje zbog naglih meteo promjena, prisutan je sniježni pokrivač.

- Djelovi staza su klizavi i zaleđeni, staze nisu obilježene zimskim markacijama, saobraćaj ne  funkcioniše redovno, zatvoreni su nacionalni parkovi, ograničen je boravak i prelazak državne  granice (na tačkama prelaza). Zbog navedenih i niza drugih opasnosti po bezbjednost i zdravlje  korisnika, staze su privremeno zatvorene - navodi se u saopštenju.

Iz Planinarskog saveza su kazali da resorno Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma nije ispunilo svoje obaveza iz Zakona o planinskim stazama za 2022. godinu, tako da nije potpisan ugovor o poslovnoj saradnji između Ministarstva i Saveza niti je finansirano uređenje i održavanje staza i infrastrukture u toku 2022.

- Sve to se negativno odrazilo na ukupan kvalitet staza nacionalne mreže, na njihovu prohodnost, stanje signalizacije, markacije i postavljenu sugurnosnu opremu, ali i na kvalitet rada i održivost klubova domaćina i Planinarskog saveza. Staze će se načelno otvariti za korišćenje od aprila do juna 2023, shodno postojećem Zakonu o planinskim (planinarskim) stazama a uz saglasnost resornog Ministarstava, o čemu ćete pravovremeno biti obaviješteni - navodi se u saopštenju.

PSCG, planinarski klubovi i stručna komisija, kako su poručili, ne snose nikakvu odgovornost prema korisnicima staza u periodu privremene zabrane.

- Neorganizovanim odlascima u planine, ili korišćenjenjem usluga samozvanih “vodiča”, možete ugroziti vlastiti i živote drugih ljudi. Organizatori zimskih uspona i drugih organizovanih aktivnosti u zimskim uslovima snose punu odgovornost u toku priprema i realizacije prema učesnicima, shodno Zakonu - navodi se u saopštenju.

Oni planinare i rekreativce pozivaju da se strpe i pridržavaju preporuka PSCG.

- Biće tura i poslova oko uređenja staza, takmičenja i druženja u prirodi. Nadamo se da će resorno Ministarstvo u 2023.godini posvetiti više pažnje pitanjima uređenja i održavanja planinskih staza i ostale infrastrukture, te da će obezbijediti zakonom propisanu podršku na dobrobit svih korisnika. Upozoravamo i ovom prilikom staze koristite na sopstvenu odgovornost - naveo je Bandović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:45