
Na gradskom trgu u Bijelom Polju juče je otvoren međunarodni Slow food sajam, koji organizuje nevladina organizacija "Kisele vode", u saradnji sa Turističkom organizacijom Bijelo Polje.Sajam je međunarodnog karaktera i okupio je 45 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije.Otvarajući manifestaciju, predsjednica SO Nemša Omerhodzić poželjela je ugodan boravak gostima u gradu, koji je, kako je istakla, daleko prepoznat po svom gostoprimstvu.
-Svi izlagači danas imaju cilj da promovišu tradicionalni način proizvodnje hrane, jela i pića, a sve uz želju da se što više obogati turistička ponuda Bijelog Polja i regiona. Iskrene čestitke i pohvale organizatorima na ideji, i zahvalnost što se ovakav divan događaj održava baš u našem gradu- istakla je Omerhodzić.
Predstavnica NVO "Kisele vode", Sabina Ramović kazala je da ogromnu zahvalnost duguju Ministarstvu ekonomskog razvoja, koje je kroz podršku u ruralnom turizmu za 2021- 2022. godinu finansijski podržalo ovaj projekat.
- Naravno, nikada ne izostaje ni podrška sa lokalnog nivoa, Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo su nas podržali i svima se zahvaljujemo - rekla je Ramović,a direktorica lokalne Turističke organizacije Violeta Obradović poželjela je toplu dobrodošlicu gostima i lokalnim proizvođačima.
- Bijelo Polje ima čime da se ponosi, a to je proizvodnja zdrave hrane, naravno, tu su i proizvođači raznih rukotvorina i domaće radinosti. Želim da se ova dva dana Bijelo Polje predstavi u što boljem svjetlu - naglasila je Obradović.
Pored kolača, slanih jela, rukotvorina i pića, posjetioci su imali priliku da probaju, ali i kupe suhomesnate proizvode na štandu porodice Ajanović iz Pljevalja, a Refik Hadzibegović, iz bjelopoljskih Boturića predstavio je organske proizvode.
-Proizvodnjom mesa bavimo se više od 50 godina, čak su i najmlađi članovi naše porodice uključeni u posao. Radimo otkup isključivo domaće stoke, sa područja Pljevalja- kazao je Jasmin Ajanović.
Posjetioci su mogli da uživaju u slatkim delicijama Bjelopoljke Enide Omerhodzić.
-Od tradicionalnih kolača u ponudi imamo baklavu, a tu su i zdravi slatkiši, veganski i posni, bez šećera-kaže Omehodzić.
Na štandu Slavice Kovačević iz Mojkovca našli su se bezalkoholno vino, sirupi od šumskih plodova, slatko od borovnice, maline i kupine, matični cijeđeni sokovi ali i pleteni radovi.
Svoju bogatu ponudu predstavili su i učenici Srednje stručne škole iz Bijelog Polja,porodica Babić iz Bara predstavila je liniju svojih proizvoda na bazi maslinovog ulja.
- Dugi niz godina bavimo se maslinarstvom, tako da danas na našem štadnu zainteresovani mogu naći maslinovo ulje i paštetu. U ponudi imamo i proizvode od smokve, kao i liniju kozmetičkih prozivoda koji su zasnnovani na ekstradivičanskom maslinovom ulju. Ovakvi sajmovi veoma su značajni za prezentaciju naših proizvoda, i njima povezujemo jug i sjever- kaže Mirjana Babić.
Pored izložbenog dijela, sajam će sadržati i kulturni dio programa, u okviru kojeg su nastupili članovi KUD-a Tekstilac i Tamburaškog orkestra.
Komentari (0)
Ostavite svoj komentar