Crno jezero / Željko Šapurić
02/07/2023 u 11:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Crnoj Gori boravi 88.000 turista: Na Žabljaku u maju oko 3.000

Prema podacima Monstata, od početka godine do 31. maja registrovano je 400.000 turista u kolektivnom smještaju, što je 50 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a 16 odsto više u odnosu na rekordnu 2019”, kazala je predstavnica NTOCG

Predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTOCG) kao i predstavnici lokalnih turističkih organizacija zadovoljni su kako se odvija početak ljetnje turističke sezone. Gotovo svi indikatori turističkog prometa, kako direktni tako i indirektni pokazuju rastuće trendove, kazala je agenciji Media Biro predstavnica NTOCG Milena Vujović.

“Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, koji se tiču kolektivnog smještaja,  od početka godine do 31. maja  registrovano je 400.000 turista u kolektivnom smještaju,  što je 50 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a 16 odsto više u odnosu na rekordnu 2019”, kazala je ona.

Kada govorimo o podacima koje lokalne turističke organizacije dostavljaju svakog četvrtka, 29. juna u Crnoj Gori je boravilo nešto više od 88.000 turista, što je osam odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, kazala je Vujović,  i dodala da je taj presjek isti u odnosu na rekordnu 2019.godinu.

“Od početka godine, zaključno sa 28.junom ostvaren je prihod od 1.380.000 eura, što je 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Kada je posrijedi sami prihod od boravišne takse tu imamo veći rast u odnosu na prethodnu godinu, negdje oko 60 odsto više”, istakla je ona.

Diretkorica TO Žabljaka Vanja Šarović kazala je da je predsezona počela u aprilu, ranije nego što je uobičajno za grad pod Durmitorom, te da su se zbog lošeg vremena, turisti u prethodnom periodu veoma kratko zadržavali na Žabljaku.

“U maju smo imali preko 3.000 turista, u prilog tome ide činjenica da smo u ovom periodu imali dosta školskih ekskurzija. Pozitivan trend u predsezoni je dobra izletnička posjećenost, kada su izletnici najviše posjetili Crno jezero, predio oko rijeke Tare, a u tom dijelu su dominirali gosti iz Kine i Izraela. Ove godine, prvi put nakon Korone vraćaju nam se tradicionalni gosti sa emitivnih tržišta, tu bih istakla turiste iz Njemačke”, poručila je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:04