/ - arhiva
30/08/2022 u 20:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

AEM: Prilog Pinka primjer kršenja novinarskih standarda

Emiter nije pokušao da eliminiše senzacionalizam već je ovim prilogom potvrdio da mu je to upravo bio cilj, navodi se u saopštenju

Članovi Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM) saglasni su da je prilog Televizije (TV) Pink M, posvećen tragediji na Cetinju 12. avgusta, primjer kršenja profesionalnih i etičkih novinarskih standarda.

Iz Agencije za elektronske medije (AEM) saopštili su da je Savjet na današnjoj sjednici, s obzirom da nijesu bila prisutna dva člana SAEM, odlučio da se što hitnije organizuje novu sjednicu na kojoj će se o tome glasati.

Na toj sjednici, kako su kazali, svi članovi će se izjasniti da li su se stekli uslovi da se zbog kršenja standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji od Regulatornog tijela za elektronske medije u Srbiji zatraži pokretanje procedure za utvrđivanje odgovornosti emitera TV programa Pink M i da preduzme adekvatne mjere.

“Prisutni članovi SAEM su saglasni da navedeni prilog predstavlja primjer kršenja profesionalnih i etičkih novinarskih standarda”, navodi se u saopštenju.

Iz AEM su istakli da se prilogom na neprimjeren način iznose navodi o uzrocima porodične tragedije, bez iskazivanja saosjećanja sa članovima porodica žrtava i drugim osobama koje su njome pogođene i poštovanja njihovog dostojanstva i prava na privatnost.

“Emiter nije pokušao da eliminiše senzacionalizam već je ovim prilogom potvrdio da mu je to upravo bio cilj”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sjednici SAEM za vršioca dužnosti direktora Agencije imenovao Nikolu Ivanovića.

“Ivanović je diplomirani inženjer elektrotehnike sa višegodišnjim iskustvom na rukovodećim pozicijama u AEM. Mandat vršioca dužnosti će trajati najduže šest mjeseci i u tom periodu će biti sproveden konkurs za izbor direktora u punom mandate”, naveli su iz AEM.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 15:32