ilustracija / -UNSPLASH
10/09/2024 u 07:14 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

AZLP zatrpana predmetima iz oblasti slobodnog pristupa informacijama: Svakog mјeseca po 440 pritužbi

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama od početka godine do septembra dobila јe preko 4.000 predmeta iz oblasti slobodnog pristupa informaciјama.

To znači da јe mјesečno dobiјala 444 predmeta. Zbog raznih faktora, na mnoge zahtјeve niјesu mogli odgovoriti u zakonom predviđenom roku.

– Uvidom u elektronski sistem evidencije žalbi u oblasti slobodnog pristupa informacijama koji vodi ova Agencija, utvrđeno je da su od početka 2024. godine zaključno sa 1. septembrom zaprimljena ukupno 4.053 predmeta. Od ukupnog broja, obrađeno je 1.225 predmeta u kojima je donijeto rješenje, dok je u toku postupak po 2.825 žalbi. Zbog izuzetno velikog priliva predmeta, neažurnosti prvostepenih organa i ograničenih kadrovskih kapaciteta Agencije, a prvenstveno zbog lica koja zloupotrebljavaju pravo na slobodan pristup informacijama i podnose enormno velik broj zahtjeva, onemogućavajući organe da blagovremeno sprovedu upravni postupak, Agencija je u situaciji da se drugostepeni postupak ne može sprovesti u predviđenim rokovima. Predstavnici Agencije više puta su javno ukazivali na navedenu situaciju i apelovali da se izmijene zakonski propisi – odgovorili su "Danu" iz Agenciјe.

Odsjek za nadzor u oblasti zaštite ličnih podataka pri ovoј Agenciјi, koji postupa po zahtjevima za zaštitu prava, inicijativama za vršenje nadzora i po službenoj dužnosti, do 1. septembra primio je 116 predmeta. Postupili su po 95 predmeta.

Iz 2023. u 2024. godinu prenijeli su 28 predmeta i po istim јe, kako tvrde, postupljeno.

– Predmeti se u najvećem broju odnose na nezakonitu i prekomjernu upotrebu video-nadzora kao mjere zaštite lica i imovine, kao i na obradu ličnih podataka u većem obimu i mimo svrhe za koju su isti prikupljeni.

Odsjek za nadzor broji ukupno pet zaposlenih, što uključuje i radno mjesto rukovodioca Odsjeka. Shodno kadrovskim kapacitetima, a cijeneći da se nadzor vrši na teritoriji cijele Crne Gore, Odsjek po predmetima postupa u skladu sa prioritetima, pri čemu, shodno zakonu, hitnost u postupanjima imaju zahtjevi za zaštitu prava.
Kao što je naprijed navedeno, najveće interesovanje pokazano je za uvođenje sistema video-nadzora, gdje Agencija na osnovu prateće dokumentacije izdaje saglasnost za uvođenje video-nadzora koji se može koristiti isključivo u svrhe zaštite lica i imovine – navode iz Agenciјe.

Dali 66 saglasnosti za video-nadzor

Agencija je dala 66 saglasnosti za uvođenje video-nadzora, pet mišljenja, donijela 14 rješenja, obradila 88 odgovora na upite (od kojih se najveći dio njih odnosi na pojašnjenja u vezi sa obradom ličnih podataka i smjernice za adekvatnu primjenu pozitivnih propisa), kazali su iz Agenciјe.



Iz ALZP-a zabranili MUP-u obradu podataka o ličnosti putem sistema video nadzora

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 09:54