Rektor Vladimir Božović na proslavi jubileja Univerziteta Crne Gore / - DAN
29/04/2024 u 21:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Akademija povodom 50 godina od osnivanja UCG

Povodom jubileja - 50 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore (UCG) u toku je svečana akademija.

Rektor Univerziteta Crne Gore u svom uvodnom izlaganju čestitao je rođendan Univerziteta Crne Gore.

- Iz riječi prosvećenog, nebom nadahnutog vladara Đurađa Crnojevića, nastala je Knjiga, Oktoih prvoglasnik, svega četrdesetak godina nakon što je Gutenberg otkrio Evropi i svijetu novu galaksiju. To renesansno i plemenito zrno posijano na Obodu prije ravno 530 godina, ta čudesna, veličanstvena dvobojna ljepotica odredila je cjelokupni put naše pismenosti i kulture. Klijala je ta Knjiga u svijesti naroda, u predanju, u narodnoj pjesmi, Poslanicama Svetog Petra, Njegoševom Gorskom vijencu, okamenjenoj epici Petra Lubarde, Primjerima čojstva i junaštva Marka Miljanova, lirskim skulpturama Rista Stijovića… I izrasla poslije mnogo vjekova u Hram znanja i ljepote čiji jubilej obilježavamo - kazao je Božović. 

Kako je naveo, Crna Gora je bila poprište mnogih bitaka. One najteže i najslavnije, bitke koje su gradile narodni duh, karakter i sistem vrijednosti, bile su, kaže Božović, žrtvenik vulkanske želje za slobodom.

- U tom istom zamahu, ali u ruhu i duhu vremena poleta i nade, ravno 480 godina nakon prve štampane knjige na slovenskom jugu, nastao je i Univerzitet Crne Gore. Bilo je potrebno da se ratnička, goropadna, često neprepričiva istorijska odiseja Crne Gore, preseli na ravan nove, drugačije civilizacijske borbe. Da se sagradi dom - zajednica studenata i profesora, gdje će se život društva iz godine u godinu prožimati logosom i ukrašavati ljepotom. Vjerovatno je to najsažetiji iskaz misije Univerziteta Crne Gore - naveo je on. 

image

Rektor Vladimir Božović na proslavi jubileja Univerziteta Crne Gore

- DAN
image

Jakov Milatović na proslavi jubileja Univerziteta Crne Gore

- DAN

Poručio je da snažno osjećamo impulse poleta onih koji su utemeljili Univerzitet prije pola vijeka, te da se rijetko kad u prošlosti Crne Gore, usudom istorijskih neprilika, moglo razmišljati strateški, decenijama unaprijed.

- Na sreću, te 1974., vrijeme i ljudi su postigli potreban i plodonosan sklad iz kog je rođen Univerzitet. U izuzetnoj, prometejskog viziji, znali su utemeljivači da će Univerzitet Crne Gore biti ta vatra oko koje će se okupljati najvrijedniji koje ova zemlja ima. I nema sumnje, nadali su se da će se njegovi dragocjeni plodovi vratiti opet ovoj zemlji i njenim ljudima. Od te 1974, Univerzitet je polje izazovne borbe za Crnu Goru znanja. I danas, u njegovim amfitetatrima, laboratorijama, bibliotekama, vode se iscrpljujuće bitke za slobodu. Za zemlju slobode u kojoj će vladati sile pismenosti, nauke i umjetnosti. Za Univerzitet koji će cijelom društvu, odnosno svakom njegovom čovjeku darovati zrno nove vrijednosti - istakao je Božović. 

Naveo je da je ovaj datum prije svega "prozrak budućnosti, zapisan u amblematičnom i simbolički slojevitom sloganu FuturUM."

Prethodnih 50 godina je bio zalet za Futur, podsjeća Božović, u kom, kaže, UM caruje.

Zato je, poručuje, ovo praznik naše budućnosti posvećen prije svega studentima Univerziteta Crne Gore.

- Stasali smo, osnažili se za ovih 50 godina, koračamo sigurnije univerzumom ideja i znanja. Naša stvarna veličina daleko nadmašuje statistike kojima se suvo parno opisujemo. Na izvoru smo britkih ideja ali i tradicije koju moramo brižljivo njegovati. Posebno u vremenu koje briše "neravnine" duha, a svijet uteže i uniformiše u neku matriksovsku konfekciju. Stoga, naši dragi studenti, hrabro i odvažno, držite pogled visoko, neka se vaš glas čisto izdvoji iz zaglušujućeg huka sve pliće svakodnevice. Budite odgovorni prema darovima koje imate. Da ih ne protraćimo i ne dopustimo da budemo radna snaga za ostvarenje tuđih snova. Samo tako se gradi pečat snažne kulture kojom su se i neki mali narodi vinuli visoko na ljestvici opštecovječanskih dostignuća. Naučnih i svih ostalih. To što smo mala društvena zajednica, nikako ne znači da ne treba da se borimo da bismo bili najbolji kad god i gdje god da se takmičimo. Možda je nama teže, ali su zato plodovi uspjeha slađi i dugotrajniji - zaključio je on. 

Prema njegovim riječima, kroz priče, sjećanja i materijalna svjedočanstva, datih u Knjizi, tek publikovanoj monografiji o univerzitetu, predstavljen je pregled istorijskog toka u kom je nastala i razvijala se institucija bez čijeg je postojanja nezamisliv razvoj savremene Crne Gore.

- U tom duhu, a duboko vjerujući u plodove i ovog večerašnjeg okupljanja, neka ovaj Univerzitet i Knjiga o njemu, budu i dalje najsigurniji i najljepši most do obala znanja i uspjeha budućih generacija - zaključio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 17:43