AMBASADOR BUGARSKE I MINISTARKA VUJOVIĆ / - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
06/03/2024 u 13:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasador Bugarske i ministarka Vujović jačaju veze i otvaraju nova poglavlja u kulturnoj saradnji

Susret ambasadora Republike Bugarske u Crnoj Gori Stefana Dimitrova i ministarke kulture i medija Tamare Vujović, predstavlja značajan trenutak u kontinuiranoj saradnji u oblasti kulture, koji će ne samo produbiti postojeće veze, već i otvoriti vrata za nove inicijative i projekte koji će obogatiti kulturnu scenu oba društva, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministarka je istakla da je ovaj susret još jednom potvrdio duboke i bliske veze između naših zemalja, te istakao važnost daljeg jačanja saradnje u oblasti kulture.

- Program saradnje u oblasti kulture koji je potpisan za period 2021. - 2023. znatno je ojačao naše veze i omogućio realizaciju različitih kulturnih inicijativa - kazala je ministarka inicirajući usaglašavanje novog programa saradnje u oblasti kulture koji bi popunili konkretnim aktivnostima.

Ona je naglasila važnost saradnje u filmskoj industriji i pozorištu između Crne Gore i Bugarske, koje su uključene u različite međunarodne festivale i projekte.

Ministarka je ambasadora upoznala i sa programom Film in Montenegro koji, kako je kazala, promoviše Crnu Goru kao film-friendly destinaciju kroz prezentaciju filmskih lokacija i potencijala Crne Gore, kao i kroz program povraćaja dijela uloženih sredstava stranim producentima, kojim se dodatno stimuliše razvoj kinematografskog sektora u našoj zemlji.

Ona je srdačno pozvala bugarske stvaraoce da aktivno učestvuju na Hercegnovskom filmskom festivalu.

- Smatram da je to sjajna priliku da podijelite svoje filmsko umijeće i bogatstvo bugarske kinematografije sa međunarodnom publikom - istakla je ministarka.

Inicijativa za postavljanje spomen ploče u ulici Njegoša u Velikom Trnovu u Bugarskoj, a bugarskog pisca Ivana Vazova na Cetinju predstavlja, saglasili su se sagovornici, simboličan korak u jačanju kulturnih veza između Crne Gore i Bugarske. Ova inicijativa, kako su zaključili, ima za cilj da oda počast književnom i kulturnom naslijeđu Njegoša i Vazova, te da podstakne saradnju između gradova.

Vujović je istakla da bi razmjena stvaralaštva savremene umjetnosti između Crne Gore i Bugarske predstavljala dinamičan proces koji obogatio kulturnu scenu obje zemlje. 

- Ova razmjena bi podstakla umjetničku inovaciju i saradnju, otvarajući vrata za nove umjetničke forme, tehnike i teme. Kroz ovaj proces, umjetnici iz oba naroda imali bi priliku da razmijene iskustva, ideje i perspektive, što rezultira u dubljoj međusobnoj povezanosti i razumijevanju - dodala je ona.

Naglašavajući kontinuitet kulturne saradnje između Crne Gore i Bugarske, ambassador Dimitrov je istakao da “koliko su istorijske veze između dvije zemlje jake pokazuje to što je jedno od prvih poslanstava u Crnoj Gori otvoreno upravo na Cetinju, u Gradskoj kafani, što svjedoči o dugogodišnjoj bliskosti i prijateljstvu između Crne Gore i Bugarske”.

Ambasador je kazao da je “naša saradnja u kulturi od najvećeg prioriteta, iako imamo snažan temelj, uvijek možemo raditi na tome da bude još konkretnija i obuhvati širi spektar aktivnosti".

On je istakao da im je posebno zadovoljstvo, imajući u vidu intenziviranje kulturnih veza između Crne Gore i Republike Bugarske, to što će njegova zemlja imati zapaženo prisustvo na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

- Bugarska delegacija će učestvovati na ovom značajnom kulturnom događaju, imaće svoj štand koji će predstaviti bogatu kulturnu baštinu i književnost zemlje - naveo je ambasador.

Ističući spremnost za produbljivanje saradnje, on je predlažio različite inicijative poput jedne koja je u toku već nekoliko godina - organizovana posjeta bugarskih osnovaca 9. i 10. razreda Crnoj Gori, potencijalnih razmjena umjetnika, te uputio poziv službenicima u Ministarstvu kulture i medija Crne Gore u posjetu Bugarskoj kako bi se upoznali sa načinom na koji Bugari njeguju nematerijalnu kulturnu baštinu, folklor i etno muziku.

- Sagovornici su se saglasili da ovaj susret jasno pokazuje posvećenost obje strane unapređenju kulturnih veza i otvara put za brojne zajedničke projekte i inicijative u budućnosti, sa posebnim fokusom na oblasti kreativnih industrija i nematerijalne kulturne baštine - zaključuje se u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 19:04