ask / foto: srđa boljević
10/09/2024 u 14:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

ASK i dalje bez odluke o imovini sudija i tužilaca

Dosadašnji doprinos Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) povećanju odgovornosti i integriteta nosilaca pravosudnih funkcija je zanemarljiv, a za većinu prijavljenih slučajeva je istekao zakonski rok u kome je Agencija morala donijeti odluku, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a su kazali da ASK već tri mjeseca ne postupa po zahtjevu te nevladine organizacije za pokretanje postupka protiv sudija Višeg suda u Podgorici, Sanje Čakanović i Vesne Kovačević, sudije Ustavnog suda Faruka Resulbegovića i sutkinje Vrhovnog suda u penziji Hasnije Simonović.

- Koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama, MANS je došao do više dokumenata koji otvaraju sumnju da su pobrojane sudije propustile da u roku prijave promjene svog imovinskog stanja, a sve nakon što su kupili i/ili prodali određenu imovinu- kaže se u saopštenju.

Navodi se da ASK kasni sa donošenjem odluka i u predmetima državnih tužilaca Andrijane Nastić, Veljka Rutovića i Vesne Jovićević (u penziji), ali i sudija Zorana Radovića i penzionisanog Rama Strikovića, zbog iste sumnje da su krili promjene u svojoj imovini ili je uopšte nijesu prijavljivali.

- Od novog menadžmenta Agencije javnost sa pravom očekuje zakonito postupanje, ali i zauzimanje drugačijeg kursa u procesuiranju nezakonitog bogaćenja i sukoba interesa javnih funkcionera- istakli su iz MANS-a.

Kako su rekli, jačanje povjerenja u pravosuđe i izgradnja integriteta sudskih i tužilačkih organa nijesu mogući bez javnih i istinitih podataka o imovini sudija i tužilaca, ali i sa njima povezanih osoba.

- Sve do nedavno Agencija je zauzimala stav po kom prodaja ili kupovina imovine ne predstavljaju promjenu iste veću od pet hiljada euran koja iziskuje da se to mora prijaviti u okviru zasebnog izvještaja o imovini- kazali su iz MANS-a.

Oni su dodali da je bivša direktorica ASK-a Jelena Perović te transakcije tumačila kao prelazak imovine iz „nepokretne u pokretnu“ ili obratno.

MANS: Novo rukovodstvo ASK da pokaže integritet i nezavisnost u radu

- To je upravo praksa koja je i ohrabrivala javne funkcionere da od ASK-a, a samim tim i javnosti, kriju uvećanje ili umanjenje imovine, odnosno stečen novac od prodaje- kaže se u saopštenju.

Navodi se da se u grupi pobrojanih slučajeva za koje se očekuje razrješenje nalaze i predmeti u vezi sa promjenama u imovini bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Iz MANS-a su naveli da je u junu Komisija za etički kodeks sudija Sudskog savjeta odlučila da disciplinskom tužiocu podnese predloge za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sutkinja Kovaćević i Čakanović, kao i Zorana Radovića, svih iz Višeg suda u Podgorici, jer nijesu u roku ili uopšte prijavili promjene u imovini.

- Radi se o istim propustima koje je MANS, uz dokumentaciju, osim Sudskom savjetu prijavio i ASK-u- dodaje se u saopštenju.

Navodi se da će MANS, u okviru projekta „Odgovorno pravosuđe za osnaženu vladavinu prava u Crnoj Gori“, nastaviti da sve uočene nezakonitosti, sumnje i otvorena pitanja u vezi sa imovinom sudija i tužilaca i sa njima povezanih osoba prijavljuje nadležnim organima i o tome obavještava javnost.

Taj projekat sprovodi se uz podršku Evropske unije.

- Samo nezavisno, nepristrasno i objektivno pravosuđe, lišeno uticaja i sumnje u integritet i porijeklo imovine nosilaca pravosudnih funkcija, može garantovati uspostavljanje vladavine prava u državi koja nosi ozbiljan teret tranzicione pljačke i upliva organizovanog kriminala i visoke korupcije u sve pore društva- poručuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 15:44