Bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović se tereti za zloupotrebu službog položaja u slučaju Abu dabi fond / - FOTO: DAN/B.BOžOVIć
10/03/2024 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASP: Da CBCG dostavi sve podatke o Abu Dabi fondu

Akcija za socijalnu pravdu poziva Centralnu banku Crne Gore da dostavi podatke o Abu Dabi Fondu

Upravni sud još nije odlučivao o tužbama Akcije za socijalnu pravdu (ASP) protiv Centralne banke Crne Gore (CBCG). ASP navodi da CBCG opravdava držanje u tajnosti podatke o Abu Dabi fondu i drugim transakcijama Pravilnikom o tajnosti podataka, ali, kako se navodi u ASP-u, taj dokument ne može biti jači od zakona, u ovom slučaju od Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Transparentnost CBCG godinama na izuzetno niskom nivou i monetarna institucija je, prema njenim riječima, maltene „crna kutija“ brojnih bankarskih tajni.

(VIDEO) Kontrola optužnice u slučaju Abu Dabi fond - Ivanović: Ne razumijem kome sam donio korist

ASP je početkom februara ove godine podnijela Upravnom sudu tužbu protiv Centralne banke (CBCG), zbog odbijanja da toj nevladinoj organizaciji dostavi podatke u vezi sa Prvom bankom.

ASP: Tužba protiv CBCG, ne daju podatke za Prvu banku

Iz ASP-a su naveli da je CBCG odbila da im dostavi podatke o transakcijama između Prve banke i jednog kiparskog preduzeća, što obuhvata period od 2007. pa do kraja prošle godine.

Bankarske aktivnosti, shodno informacijama ASP, između Prve banke i kiparskog subjekta, dominantno se vežu upravo za onaj vremenski period kada je Prva banka bila izdašno pomognuta iz državne kase sa 44 miliona eura novca građana, kako bi bila spašavana od propasti i kada je bila pod posebnim mjerama nadzora od CBCG, navodi se u saopštenju ASP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:24