/ ASP logo
13/01/2024 u 12:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASP: Ministarstvo evropskih poslova ne zna usklađenost zakona sa EU pravom

ASP je juče uputila inicijative skupštinskom Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Odboru za evropske integracije sa preporukom za pokretanje kontrolnih/konsultativnih saslušanja u pogledu ispunjenosti obaveza zemlje u Poglavlju 27

Ministarstvo evropskih poslova (MEP), koje je zaduženo za proces evropskih integracija u zemlji, tvrdi da nema podatke o usklađenosti sistemskih zakona iz oblasti zaštite životne sredine sa pravom Evropske unije (EU), tj njenim direktivama, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

- Zbog toga je Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. ASP je krajem prošle godine tražila od MEP-a presjek stanja o usklađenosti deset sistemskih zakona oz oblasti životne sredine i klimatskih promjena, ali iz tog Vladinog resora tvrde da nijesu u posjedu informacija, već zahtjev prosleđuju ministarstvima turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, navode u saopštenju.

U naknadnoj mail komunikaciji ASP-a sa kabinetom MEP, predstavnici tog Ministarstva tvrde da provjeravaju usklađenost sa EU pravom dok se predlog zakona ne uputi parlamentu na usvajanje, ali ne i ono što se usvoji u najvišem zakonodavnom dobu.

- ASP ovakav odgovor smatra besmislenim i usmjeren da nam se uskrati pristup informacijama, te se u žalbi nadležnoj Agenciji citiraju navodi sa sajta MEP-a da je to Ministarstvo zaduženo za praćenje usklađenosti zakonodavstva Crne Gore sa pravnom tekovinom EU. U tom smislu bi bilo paradoksalno da se usklađenost prati samo do nivoa predloga zakona, koje usvaja Vlada, ali ne i ono što mogu biti amandmanska djelovanja na predloge zakona u državnom parlamentu, a što može značajno promijeniti finalnu verziju nekog usvojenog zakona, navode iz Akcije za socijalnu pravdu.

ASP je juče uputila inicijative skupštinskom Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Odboru za evropske integracije sa preporukom za pokretanje kontrolnih/konsultativnih saslušanja u pogledu ispunjenosti obaveza zemlje u Poglavlju 27.

U poslednjem Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore u Poglavlju 27 ukazuje se da je postignut ograničen napredak u daljem usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU o vodama, zaštiti prirode i klimatskim promjenama.

Poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine i klimatske promjene, jedno je od najzahtjevijih u procesu pristupanja, ali je pitanje zaštite životne sredine u zemlji godinama marginalizovano, a potisnuto ekonomsko-socijalnom nemaštinom ukupnog društva.

- ASP je sredinom prošlog mjeseca počela realizaciju projekta „Kvalitetnijim zakonima za bolju zaštitu životne sredine“, u okviru kojeg radi na pravnoj analizi deset sistemskih zakona iz ove oblasti i njihovoj usklađenosti sa evropskim direktivama. Projekat se realizuje kroz grant šemu šireg projekta „Osnaživanje učešća civilnog društva u oblasti životne sredine u procesu pristupanja EU (4E)“, kojeg realizuje Koalicija 27, podržanog od Evropske unije i Ministarstva javne uprave. Vodeći partner na tom projektu je Centar za zaštitu i proučavanje ptica, navodi se  u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:04