ПУТНИЦИ, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
30/12/2021 u 10:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

АТАЦГ: Надлежни нијесу извукли поуке, опет понављају исте грешке

Предлажемо надлежним институцијама да више поведу пажњу на поштовању мјера на територији Црне Горе, а не да на границама бране Црну Гору од црногорских држављана и од туриста, казали су уз Асоцијације туристичких агенција

Поводом усвојених најновијих епидемиолошких мјера у борби против пандемије, Асоцијација туристичких агенција Црне Горе оцјењује да ни послије двије године актуелне пандемије, надлежни нијесу извукли поуке и опет понављају исте грешке, казали су у саопштењу.

Ниједна врста мјера није зауставила долазак у Црну Гору вируса Ковид-19, као ни његових мутација попут делте или омикрона, додали су.

Како су казали, мјере које ограничавају слободно кретање људи су противуставне и ограничавају, да не кажемо угрожавају елементарна људска права.

- Сматрамо да је доста више доношења мјера које не дају резултате. Новим мјерама условљавате долазак црногорских држављана у своју земљу чак и онима који су вакцинисаним са три дозе, а невакцинисанима одређујете карантин. Да ли од Црне Горе – туристичке оазе, правите логор ?

Да ли надлежни знају које су посљедице таквих доносених одлука ?

То је апсолутно кршење свих права наших становника и то је за нас више недопустиво - истакли су из Асоцијације туристичких агенција Црне Горе.

Надлежни треба да знају и схвате да смо ми изразито зависна држава од туризма која скоро двије године трпи огромне посљедице и губитке, а да туристи неће промијенити епидемиопошку ситуацију у нашој земљи. Доказ је била љетна сезона када је у шпицу сезоне опет Подгорица имала највише заражених становника, а не неки туристички центри попут Будве, Херцег Новог, Тивта или Улциња.

Могли сте да схватите, наравно ако имате капацитета за то, да су друге мјере то производиле, попут одлука да се дозволе концерти, музика на јавним мјестима, разни догадјаји, прославе и др. То је узрок ширења заразе, а не слободно кретање градјана, додају из Асоцијације.

- Једна од бесмисленијих је и одлука која обавезује црногорске грађане да по повратку из иностранства, ако му је од вакцинације прошло више од 6 мјесеци, мора да ради тест. У Хрватској вакцина важи 365 дана, док је за улазак копненим путем у Мађарску потребно имати само пасош. Говоримо о земљама Европске уније - казали су.

Зашто наши надлежни желе да буду “већи католици од Папе” ?, истакли су.

Из агенције захтијевају да грађанима Црне Горе буде дозвољен безуслован повратак у своју земљу без обзира да ли су вакцинисани, када су вакцинисани и да ли су уопште вакцинисани, посебно истичући да су мјере донијете када су црногорски држављани увелико на путовањима, па тражимо да дозволите свим туристичким групама које су отпутовали како би чекали ван наших граница нову годину, повратак по условима који су важили прије њиховог одласка.

Због будуће туристичке сезоне, морате да схватите да ће се већина тоур-оператора дистанцирати од наше Црне Горе, а то ће нас потпуно изоловати и опет ћемо у овом примјеру отјерати туристе код наших комшија какав је био случај са прошлом годином, казали су.

Они захтјевају да се такодје и страним држављанима максимално поједностави улазак у нашу земљу уз потврду о вакцинацији или негативном антигенском тесту.

Предлажемо надлежним институцијама да више поведу пажњу на поштовању мјера на територији Црне Горе, а не да на границама бране Црну Гору од црногорских држављана и од туриста, јер је тамо наши грађани, а ни туристи не угрожавају, већ користе своја људска и уставна права, закључују из Асоцијације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:17