Sultan Beća / privatana arhiva
08/04/2024 u 13:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Beća: Unaprijediti status RE populacije kroz školovanje i zapošljavanje

Stanje zajednice Roma i Egipćana treba unaprijediti kroz zapošljavanje, rješavanje stambenih pitanja, smanjenje siromaštva, kao i školovanje, kazao je Sultan Beća, izvršni direktor NVO „Udruženje za podršku Roma i Egipćana”.

Čestitajući Dan Roma, Beća je istakao da u Beranama po popisu iz 2011. godine ima 531 lice koje se izjašnjava kao Rom.

- Pretpostavlja se da je taj broj veći, a čekamo rezultate najnovijeg popisa - kazao je Beća.

On ističe da se u Beranama treba povećati broj zapošljenih pripadnika RE populacije, dok se za mještane naselja Riversajd treba naći rješenje te da ohrabruje činjenica da je Opština Berane pronašla lokaciju i da predstoje koraci ka urbanističkom rješavanju tog pitanja. Na tome smo zahvalni predsjedniku opštine gospodinu Todoroviću.

- U tom dijelu očekujemo i pomoć Vlade i Ministarstva finansija. Do skoro su bila zaposlena četiri lica iz RE populacije u Beranama, taj broj je veći za dva. Ono što je pozitivno je da se kontinuirano sprovode programi Javnog rada Zavoda za zapošljavanje u JU OŠ "Radomir Mitrović" našoj NVO i JPU "Radmila Nedić" u Beranama pri čemu se osposobljavaju lica iz RE populacije za rad i stiču vještine znanja i kompetencije - kaže Beća.

Sjednica Romskog parlamenta: Veliki problem što Roma i Egipćana nema u političkom odlučivanju

Što se tiče obrazovanja u Beranama, kaže Beća, u školi "Radomir Mitrović" ima oko 160 djece RE populacije, ta škola je pozitivan primjer u našoj državi.

- U drugoj OŠ "Vuk Karadžić" ima oko 50 učenika RE populacije, dok u srednjim  školama ima oko 15 učenika. Prošle godine, četiri mlada momka su završila srednju školu, što je veliki pomak u odnosu na raniji period kada smo imali samo četiri lica koja su završila srednju školu u Beranama, a od njih 2 su van Crne Gore.

Milatović: Rome uključiti u političke procese

Prije dvije godine smo započeli sa aktivnostima u saradnji sa JPU "Radmila Nedić" radi integracije djece RE populacije u vrtiću i upisa i pohađanja. Tada smo sprovodili projekat "Aktivnim mjerama za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Beranama" koji je bio finansijski podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava pri čemu smo planirali da se određeni broj djece upiše u vrtiću - kaže Beća.

Tada su, u saradnji sa pokojnom direktoricom vrtića Marinom Gojković, kao NVO doprinijeli, zajednički u skladu sa aktivnostima vrtića i njihovim projektom, da doprinesemo da se 38 djece RE populacije upišu u beranskom vrtiću.

- Prošle godine, taj broj se povećao na 58. Ovo je jako korisno za djecu, njihovu socijalizaciju i prevazilaženje jezičkih barijera i zahvalni smo pokojnoj dir.vrtića koja je ostavila trajni pečat integracije djece RE populacije po čemu je vrtić poznat kao jedinstven u Crnoj Gori po inkluziji djece RE populacije - kaže izvršni direktor NVO „Udruženje za podršku Roma i Egipćana”.

Beća naglašava da je u prethodnom periodu organizacija kojom rukovodi sprovodila više projekata u cilju socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Beranama. Tokom 2023 godine sproveli smo više projekata koji su finansijski podržani od organizacija: Fakt, Juventas i Građanska alijansa.

- U ovom dijelu ojačali smo kapacitete organizacije pri čemu je sa nama i Danijel Rmuš, apsolvent Pravnog fakulteta, koji takođe ovom prilikom čestita Međunarodni dan Roma - naveo je Beća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 19:30