Siniša Bjeković / - OMBUDSMAN
25/07/2023 u 12:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bjeković u Beranama: Prijem građana i terenske posjete

Drugog dana posjete Beranama ombudsman će primati građanke/e koji žele da podnesu pritužbu ili obave konsultaciju o načinima zaštite svojih prava

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković sa saradnicima će 26. i 27. jul boraviti u Opštini Berane u okviru održavanja "Dana Zaštitnika".

Bjelović će sa saradnicima  posjetiti više ustanova i organizacija, a sastaće se i sa rukovodstvom Opštine Berane. Cilj posjete je da se u neposrednom razgovoru razmijene informacije o stanju ljudskih prava i sloboda, da se Institucija približi građanima i omoguće konsultacije i podnošenje pritužbi svima koji smatraju da su im prava povrijeđena postupanjem državnih organa, gradskih vlasti, javnih službi ili drugih nosilaca javnih ovlašćenja, navodi se u saopštenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Prvog dana posjete, osim terenskih obilasaka koje će u skladu sa raspodjelom poslova sprovoditi nadležni sektori, biće održan i sastanak sa organizacijama civilnog društva koje se bave pravima osoba sa invaliditetom. Ova aktivnost dio je projekta nezavisnog monitoring mehanizma za promociju i praćenje primjene konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom.

- Drugog dana posjete biće organzovan prijem građanki/a koji žele da podnesu pritužbu ili obave konsultaciju o načinima i mehanizmima zaštite svojih prava. Potrebno je da zainteresovani građani pripreme kopiju dokumentacije koju posjeduju u vezi sa pritužbom. Prijem će biti organizovan u zgradi Polimskog muzeja, od 10 do 13 časova, stoji u saopštenju.

Biće organizovano i predstavljanje izvještaja o položaju Roma i Egipćana u Crnoj Gori, koji je institucija Zaštitnika izradila u saradnji sa Programskom kancelarijom Savjeta Evrope (zgrada Opštine 11 do 13h). Cilj kreiranja dokumenta bio je da pomogne organima javne vlasti, NVO sektoru, medijima i ukupnoj javnosti da se identifikuju ključni izazovi za smanjenje socijalne isključenosti i za borbu protiv diskriminacije i srodnih pojava usmjerenih prema Romima i Egipćanima. Prezentacija izvještaja biće prilika da se ključni nalazi i preporuke, posebno vezani za Opštinu Berane, analiziraju i prodiskutuju sa predstavnicima lokalnih institucija, kao i sa članovima same zajednice, navodi se u saopštenju.

Dane Zaštitnika organizujemo u javnom interesu, u cilju podizanja svijesti građana o njihovim pravima i slobodama, informisanja o načinima zaštite i obraćanja instituciji Ombudsmana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 22:54