ilija i balša blečić / - FOTO: žELJKO šAPURIć
23/07/2024 u 16:50 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Blečići u ponedeljak najavili totalnu blokadu: Pivljani protestuju zbog komšije

Ilija i Balša Blečić najavili su da će u ponedeljak totalno blokirati magistralni put Nikšić – Plužine, u mjestu Brezna, ako institucije sistema konačno ne riješe devetogodišnji sudski postupak sa njihovim rođakom Dragišom Blečićem.

Oni od suda i tužilaštva zahtijevaju da se najkasnije do ponedeljka informišu šta je urađeno i dokle se stiglo sa ovim višegodišnjim sudskim sporom u suprotom blokiraće magistralni put. Blečići su danas na raskrsnmici prema Breznima pokušali da blokiraju magistralni put Nikšić – Plužine, ali pripadnici plužinske policije to nijesu dozvolili.

Stalni stanovnik sela Gornja Brezna Ilija Blečić  kaže da već godinama ima isti problem sa bratom od strica Dragišom Blečićem, sa kim ima zajedničku kuću u njegovom vlasništvu i vlasništvu moje i njegove tetke Stanke Blečić

„Iz rezloga što mi ruši ono što radim i što mi je prefarbao porodičnu grobnicu, koja se nalazi na mojoj zemlji, nekoliko puta sam ga prijavljivao  policiji. Privatna tužba koju sam podnio traje već devet godina i nema nikakve presude u korist moju ili njegovu ili pak da se izrekne neka privremena mjera. Meni je rušenjem listre na mojoj kući život ugrožen i ja nemam gdje da živim. On je u trobojku prefarbao moju porodičnu grobnicu gdje su mi roditelji sahranjeni, što znači da je skrnavio grobno mjesto, a to je zakonom kažnjivo. Ja tražim da se izuzmu tužioci koji rade u Osnovno tužilaštvo Nikšić, jer u njih nemam povjerenja i zato ću blokirati put Nikšić – Plužine u mjestu Brezna. On je do sada pet puta nama prekidao vodovod, a samo mu je napisana jedna krivična prijava. On je pokidao i žice i na električnim stubovima“, kaže Ilija Blečić.

Balša Blečić navodi da su se danas okupili oko samovolje samo jednog čovjeka Dragiše Blečića, koji kako tvrdi stalno ugrožava njihova lična prava, a tužilaštvo i policija uopšte ne reaguje.

„On je samo u prošloj godini pet puta uradio krivično djelo na način što je tri puta prekinuo vodovodnu cijev od javnog vodovoda i dva puta prekinuo žice od elektro-mreže i na taj način više od deset domaćinstava ostavio bez struje i vode. Ovih dana on napada i našu privatnu imovinu. Sve smo to prijavili policiji u Plužinama, ali bez ikakvog efekta. Lično sam o svemu upoznao šefa nikšićkog Osnovnog tužilaštva, nakon čega me je obavijestio da sam neuka stranka. Mi apelujemo na državne institucije da nam se obezbijede samo osnovna ljudska prava potrebna za život, a to je put, struja i voda, što nam po zakonu i pripada. Iz CEDIS-a su nas obavijestili da nam ništa ne mogu pomoći dok se ovaj problem ne riješi sudskim putem, koji kako su nam rekli može trajati u nedogled. Iz tog razloga bez vode smo više dana nego što je imamo“, kaže Blečić i naglašava da se oni svakoga dana pitaju do kada će tužillaštvo i institucije Crne Gore da ćute, a do kada mi možemo da trpimo.i kome da se obratimo da nas zaštiti.

„Mi smo dali rok do ponedeljka da nam daju tačne informacije, šta su uradili po ovom pitanju i da li ćemo biti zaštićeni. Mi čvrsto obećavamo da ako nas ne zaštite mi ćemo blokirati magistrani put na 24 sata, pa neka nas hapse. Možda će nas biti pred sve institucije u Crnoj Gori, jer ovo je više neizdržljivo“, upozorava Balša Blečić i podsjeća da za godinu dana od kada je bila njihova blokada magistraalnog puta Nikšić – Plužine nije ništa preduzeto.

Dragiša Blečić koji se od juče nalazi na Internom odjeljenju nikšićke Opšte bolnice u telefonskom razgovoru kategorički odbija sve navode i tvrdi da ništa nije istina što kažu Ilija i Balša Blečić

„Juče je policija pretresala moj stan u Nikšiću i od šoka i silnog stresa, pao sam na pod i hitno prevežen na Internom odjeljenju, gdje su ljekari ustanovili težak infarkt. Ja za sve što me oni optužuji posjedujem dokumente u moju korist. To je klasnično sistemsko rušenje mene i moje ličnosti. Ova Stanka što Ilija kaže nije postojala, bila je neka druga Stanka, a ne ta, koja njemu nije ništa. Za svo to što ja tvrdim imam uredna dokumenta, a ne „rekla – kazala“, kao što oni govore“, rekao je Dragiša Blečić.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić, na u odgovorima na pitanja RTNK navode da su 12.oktobra prošle godine Osnovnom sudu podnijeli optužni predlog protiv Dragiše Blečića jer je „9.avgusta 2023. godine, 19. avgusta 2023. godine, 20.avgusta 2023. godine u dva navrata i 25.avgusta 2023. godine, počinio produženo krivično djelo uništenje i oštećenje javnih uređaja iz člana 328 stav 1 u vezi sa članom 49 Krivičnog zakonika Crne Gore”. Sudski postupak po tom optužnom predlogu, navode iz ODT-a, je u toku.  

  “Protiv navedenog lica u ranijem periodu podnijete su dvije krivične prijave u pravcu krivičnog djela lažno prijavljivanje i obje krivične prijave su odbačene zbog nepostojanja osnovane sumnje da je imenovani počinio predmetno krivično djelo, na koje rješenje o odbačaju su podnosioci prijava pisali pritužbu Višem tužilaštvu u Podgorici, a koje pritužbe su odbijene.    Protiv imenovanog lica Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću je odbacilo krivičnu prijavu podnešenu u pravcu krivičnog djela zlostavljanje iz člana 166a i krivičnog djela uništenje i oštećenje tuđe stvari iz člana 253 stav 2 i 1 Krivičnog zakonika  Crne Gore zbog nepostojanja osnovane sumnje da je imenovani izvršio ta ili neka druga krivična djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Pritužba Dragiša Blečić podnešena na rješenje o odbačaju je od strane Višeg tužilaštva u Podgorici odbijena”, odgovorili su iz ODT Nikšić.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:22