/ Branka Bošnjak
28/04/2023 u 20:24 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bošnjak: Gdje smo pogriješili, gdje su nestala djeca iz Ćopićeve Bašte

Bošnjak pita gdje nestaje igra, drugarstvo, knjiga, vaspitanje,obrazovanje, snovi o budućnosti, ustupajući mjesto nasilju

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak reagovala je povodom današnjeg događaja u blizini Osnovne škole „Štampar Makarije“.

Sukob zbog eksplicitne fotografije: Roditelj učenice istukao polumaturanta u dvorištu škole?

Sve je više maloljetničke delinkvencije, sve više vršnjačkog nasilja i tužne činjenice, ako se ovaj trend nastavi, da će se bezbrižno razdoblje života mnoge djece, sa po nekom vragolijom, prekidati grubim realističkim scenama tuča, nasilja, batinanja, Pitamo se kao društvo, gdje smo to pogriješili, gdje su nestala djeca iz Ćopićeve Bašte sljezove boje i zbog čega se dječaci, poput Ćopićevih orlova koji usljed rata moraju ranije da odrastu, sada iniciraju u odraslo doba na neki drugi način: otimajući, ucjenjujući, prebijajući slabije, drugačije, ranjivije....- navodi Bošnjak.

Bošnjak pita gdje nestaje igra, drugarstvo, knjiga, vaspitanje,obrazovanje, snovi o budućnosti, ustupajući mjesto nasilju.

-Da li je slika u kojoj roditelji, uzimajući pravdu u svoje ruke, kako bi zaštitili svoje dijete, slijepi od bijesa, prebijaju tuđe dijete, koje je očigledno zastranilo, u stvari tipična slika kruga zla koji bi se mogao pretvoriti u vrtlog i koji poručuje da se nasilje nasiljem ne smiruje. I gdje je povjerenje u rad nadležnih institucija, je li nam konačno pribježište u anarhiji i potpunom kolapsu sistema u kojem caruje neka fiktivna zadrugovizija sa svojim junacima i ljudima sa margine kao idolima- smatra ona.

Pita "da li smo 30 godina u hermetički zatvorenom matriks-društvu, guravši na samo dno ideale poštenja, rada, znanja i morala, predano radili na urušavanju njegovog nekada zdravog sistema vrijednosti i duhovne vitalnosti, izdižući na vrhove društvene hijerarhije modele nasilja, prevare, kriminala – i da li sada, zapravo, žanjemo ono što smo posijali? Moramo se otrijezniti i hitno nešto mijenjati!".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:05