Бранка Бошњак / - Бранка Бошњак
06/11/2023 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bošnjak: Hitno opet usvojiti izmjene zakona i odblokirati Alimentacioni fond

Ne smijemo dozvoliti da djeca zanemarena od neodgovornih roditelja, budu zanemarena i od države, zbog političkih nadgornjavanja. Očekujem odgovornost i hitnu reakciju poslanika, navela je Bošnjak

Bivša potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak apelovala je na poslanike novog saziva Skupštine da hitno stave u proceduru izmjene i dopune Zakona o privremenom izdržavanju djece, kako bi se odblokirao već duže vremena blokirani Alimentacioni fond.

- Nažalost, pošto smo kao rezultat predizbornih političkih prepucavanja između Skupštine Crne Gore i sad već bivšeg predsjednika države, Mila Đukanovića imali njegovo odbijanje da potpiše usvojene zakone, ne vodeći računa o javnom interesu, posebno o interesu najranjivijih kategorija stanovništva, pokrećem ovu inicijativu i apelujem na poslanike 28. saziva da hitno stave u proceduru izmjene i dopune Zakona o privremenom izdržavanju djece, kako bi se odblokirao već duže vremena blokirani Alimentacioni fond i kako ne bi ispaštala djeca, jer su izmjene uslijedile nakon različitog tumačenja pojedinih normi od strane centara za socijalni rad, istakla je ona.

Bošnjak dodaje da su sve izmjene usaglašene sa nadležnim institucijama i zakon je imao pozitivno mišljenje Vlade, usvojen punim konsenzusom, tako da je samo potrebno da taj usvojeni zakon, koji nije proglašen usvojenim "inaćenjem bivšeg predsjednika Đukanovića", staviti u proceduru.

- Ne smijemo dozvoliti da djeca zanemarena od neodgovornih roditelja, budu zanemarena i od države, zbog političkih nadgornjavanja. Očekujem odgovornost i hitnu reakciju poslanika. Takođe molim poslanike da stave u proceduru i usvojeni, a takođe od Đukanovića ne potpisani, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o gimnaziji, čiji sam predlagač bila, a kojim se anulirala diskriminacija maturanata specijalnog odjeljenja matematičke gimnazije koji su nepreciznošću odredbi zakona bili dovedeni u podređeni položaj prilikom polaganja maturskog ispita i prijema na fakultet, što je rezultovalo da sve manje djece upisuje ovo odeljenje i postoji opasnost od gašenja, što bi bila velika šteta za nadarenu djecu iz ove oblasti. Takođe su nepreciznošću u postojećem zakonu i profesori koji predaju ovom odjeljenju diskriminisani pri računanju norma časova. Zato je neophodno i ovaj zakon hitno staviti u proceduru, kako bi se ova nepravda ispravila, istakla je ona.

Bošnjak kaže da se nada da će se poslanici novog saziva odgovorno ponijeti prema ovoj inicijativi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:03