Branka Bošnjak
04/06/2024 u 09:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bošnjak: Rezultati testiranja jesu bolni, ali nadam se da će biti otrežnjujući

Porazni rezultati, i ovoliki broj jedinica i neznanja od navodnih odlikaša, na testiranim predmetima u okviru maturskog ispita, nijesu ni malo iznenadili, kazala je potpredsjednica Pokreta za promjene Branka Bošnjak.

- Nadam se da će se, konačno, nakon principijelnog i hrabrog poteza ministarke Anđele Jakšić Stojanović stati na kraj prepisivačima i neznalicama ovjenčanim peticama i Lučama, suočiti sa bolnom istinom da nešto ne valja  i da negdje debelo griješimo kada je u pitanju naš obrazovni sistem - kazala je Bošnjak.

Kako kaže, već godinama je svjesna činjenice da su petice i Luče skroz devalvirane, da imamo „epidemiju“ Luča iza kojih ne stoji znanje i da se bez ikakvih konsekvenci, sa nepodnošljivom lakoćom nezasluženo daju.

- Ovi rezultati jesu bolni, ali nadam se da će biti otrežnjujući te da ćemo krenuti hitno i predano da liječimo oboljeli sistem i devalvirane vrijednosti - dodala je Bošnjak.

Ko treba da snosi odgovornost za ovo ogoljeno posrnuće, za ovoliki broj ponavljača sa Lučama, upitala je Bošnjak.

Dodaje učenici svakako ne, jer oni nijesu krivi

- Krivi su oni koji su ovo dopustili, počev od direktora škola, nastavnika, prosvjetne inspekcije, pa do nerijetko agresivnih i ambicioznih, a nesavjesnih roditelja koji su se potpuno pogubili u ovom „vučijem“ vremenu degradacije svih moralnih vrijednosti.

Ističe da je ovo bio pravi lakmus papir, koji je pokazao trulež našeg sistema koji treba duboko da nas zabrine, ali i natjera da nešto mijenjamo.

- Svjesno ili nesvjesno, kao društvo, decenijama smo uništavali sopstvenu djecu, na način što im je omogućeno da dobiju nešto nezasluženo, što smo dozvoljavali da prevara i krivotvorenje budu isplativi. Nadam se da je tome došao kraj. I sad nam treba vrijeme za oporavak, ali makar da konačno krenemo - navela je.

Na maturskom ispitu 501 jedinica iz CSBH, na polumaturskom 264

Bonjak dodaje da je potrebno preispitati kome je sve dozvoljeno da bude dio obrazovnog sistema.

- Kakvi su nam direktori škola, jer svakodnevno isplivaju neki vrlo diskutabilni likovi koji su se ko zna kakvom zaslugom dokopali te pozicije… ko ih je birao, ko nam sve sjedi u školskim odborima, ko je dozvoli formiranje tzv. VIP odjeljenja za privilegovane i potpuno srozavanje kriterijuma za njih, ko su nam nastavnici, koliko znaju, koliko ih se nedolično ponaša, koliko ih dolazi na nastavu u alkoholisanom stanju, koliko ih je sa sumnjivim diplomama…sve to treba preispitati - kazala je.

Na maturskom ispitu 501 jedinica iz CSBH, na polumaturskom 264

A sa druge strane, kako je navela,  vidjeti koliko je prosvjetni radnik zaštićen.

- Sve češće isplivavaju snimci na kojima se vidi huligansko ponašanje učenika prema nastavnicima, gdje je nestao autoritet prosvjetnog radnika… Koliko njih trpi pritiske bahatih, osionih roditelja koji idealizuju svoju djecu…U kojoj mjeri njihov loš materijalni status i urušen društveni ugled imaju odraz na nedovoljnu posvećenost časnom pozivu koji obavljaju, a samim tim i na ishod znanja kod učenika. Kakvi su nam uslovi u školama, kakvi su nam programi, kakvi udžbenici i nastavna sredstva…Šta radi prosvjetna inspekcije - kazala je.

Zrelo je za veliko pospremanje da ne kažem provjetravanje našeg obrazovnog sistema, jer laž i improvizacija ne donose nikom dobro,  lažne lučonoše i odlikaši ne trebaju ovom krhkom i posrnulom društvu, već oni pravi koji znaju i koji treba da nas izvuku iz ovog  vrtloga koji nas vuče na samo dno, a za produkciju pravih treba nam potpuna meritokratija, direktori škola od ugleda i autoriteta, kvalitetan, materijalno zbrinut i zadovoljan nastavni kadar i dobri uslovi rada u školama, zaključila je Bošnjak.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 07:04