Mina Brajović, međunarodni sastanak o opravljanju opasnim materijama / - PORTAL DAN
12/12/2022 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Brajović: Potrebno uspostavljanje centra za kontrolu trovanja u svakoj zemlji

Tržište je preplavljeno hemikalijama koje su dostupne, ali moramo biti zabrinuti da li imamo dovoljno znanja i vještina da izbjegnemo najozbiljnije posljedice koje njihova upotreba može donijeti, kazao je Obradović

Danas je otpočeo dvodnevni međunarodni sastanak sa tematskim fokusom na značaj uspostavljanja operativnog aranžmana za upravljanje otrovima, kao okosnice efikasnog upravljanja hemikalijama, u organizaciji Ministarstva zdravlja Crne Gore I Svjetske zdravstvene organizacije.

Pozdravljajući učesnike sastanka, Vladimir Obradović istakao je da su “savremeni trendovi donijeli mnoštvo novih hemijskih supstanci koji su u svakodnevnoj upotrebi".

image

Mina Brajović, međunarodni sastanak o opravljanju opasnim materijama

- PORTAL DAN

- Tržište je preplavljeno hemikalijama koje su dostupne, ali moramo biti zabrinuti da li imamo dovoljno znanja i vještina da izbjegnemo najozbiljnije posljedice koje njihova upotreba može donijeti. Broj otrova koji okružuje savremenog čovjeka izuzetno je veliki i prema podacima SZO u stalnom je porastu, a samim tim raste i broj trovanja. Česti izvori trovanja su ljekovi, proizvodi u domaćinstvu, proizvodi u poljoprivredi, biljke, industrijske hemikalije i prehrambeni proizvodi, pri čemu veliki procenat čine slučajna trovanja kod djece - kazao je Obradović.

Posebno je naglasio da je "Ministarstvo zdravlja Crne Gore riješeno da ovu oblast, uz stručnu pomoć eksperata, kako domaćih, tako i kolega sa strane, u prvom redu Svjetske zdravstvene organizacije postavi na stabilne temelje“.

- Centar za kontrolu trovanja u Crnoj Gori biće formiran u skladu sa standardima i zahtjevima Evropske unije, što i jeste dio našeg Akcionog plana za poglavlje 27 sa ciljem daljeg približavanja i institucionalizacije odnosa sa Unijom - istakao je Obradović.

image

Mina Brajović, međunarodni sastanak o opravljanju opasnim materijama

- PORTAL DAN

Prema njegovim rijecima, formiranjem ovakvog centra "vjerujem, dodatno ćemo ojačati kapacitet naših zdravstvenih profesionalaca, ali i nacionalnih napora da zdravlje građana drže visoko na listi svojih prioriteta“.

- Gotovo na svakom koraku – u domu, na radnom mjestu, svakog dana - savremeni čovjek, višetruko je izložen raznovrsnim hemikalijama u produzenom trajanju - podsjetila je dr Mina Brajović, šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori.

Ona je dodala da je u toku 2019. “izgubljeno dva miliona života usljed izloženosti određenim hemikalijama.

- Izlaganje hemikalijama dodatno potencira globalne probleme  uključujići klimatske promjene, degradaciju eko-sistema i gubitak biodiverziteta. Ulaganja u jačanje kapaciteta za kontrolu trovanja predstavljaju važnu investiciju u zdravstvenu sigurnost I ostvarivanje univerzalne zdravstvene zaštite, kao osnovne ciljeve SZO Evropskog programa rada - kazala je Brajović.

Ona je podsjetila na preporuku SZO o potrebi uspostavljanja centra za kontrolu trovanja u svakoj zemlji. Prema njenim rijecima, uz podrsku SZO, sprovedena je procjena postojećih kapaciteta u Crnoj Gori za kontrolu trovanja. Kroz dosadašnje multisektorks eko-konsultacije postignut je konsenzuzs o potrebi osmišljavanja operativnog modela racionalnu i održivu organizaciju resursa radi ostvarivanja osnovnih funkcija PCC, uključujuci komunikaciju i koordinaciju; kliničke usluge liječenja; toksikologije i dijagnostikovanja; nadzor j upravljanje podacima.

Na sastanku ucestvuju predstavnici 12 zemalja iz Regiona Evrope. Medjunarodni sastanak je vazan korak I doprinos , na liniji realizacije zakljucaka SZO Regionalnog Komiteta za Evropu , u cilju priprema za predstojecu sedmi ministarski sastanak posevecen zivotnoj sredini I zdravlja koji je planiran za jul 2023.god u Budimpesti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:12