/ FOTO: UPRAVA POLICIJE
16/12/2022 u 09:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Brđanin na SEPCA Generalnoj skupštini u Bukureštu

Brđanin je zahvalio rumunskom direktoru policije Mateiju na organizovanom događaju i poželio uspjeh narednoj predsjedavajućoj zemlji SEPCA- om, Republici Srpskoj

Delegacija Uprave policije predvođena direktorom Zoranom Brđaninom učestvovala je na Generalnoj skupštini Asocijacije šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope SEPCA), koja se u okviru predsjedavanja Rumunije ovom regionalnom inicijativom, održala u Bukureštu.

- SEPCA kao regionalni mehanizam za operativnu i stratešku saradnju u sprovođenju zakona djeluje u cilju jačanja regionalne policijske saradnje i koordinacije u borbi protiv organizovanog kriminala, predstavljajući najveću policijsku profesionalnu mrežu koju čine šefovi policija iz Jugoistočne Evrope. Tokom sastanka u Bukureštu razmotren je napredak postignut tokom rumunskog predsjedavanja SEPCA-om i predstavljeni su predlozi aktivnosti za budući period. Istaknut je napredak i sprovedene aktivnosti, kao što je izrada SEPCA Izvještaja o prijetnjama 2022 i uspostavljeni SEPCA web sajt https://vvv.sepcaregion.eu/, ali i održani regionalni i bilateralni sastanci- navodi se u saopštenju.

Tokom Generalne skupštine, osim najznačajnijih strateških partnera - Kriminalističke policije Austrije i italijanskog projekta Suzbijanje teškog organizovanog kriminala na ZB - IPA 2019, svoje predloge za buduću saradnju sa zemljama članicama SEPCA-e predstavili su i Savjet Evrope, CEPOL, INTERPOL i SELEC.

- Ovim povodom direktor Brđanin ukazao je na važnost saradnje u okviru ove regionalne inicijative, ali i na značaj unapređenja vidljivosti SEPCA-e, kontinuiranog ažuriranja Izvještaja o procjeni prijetnji, te predložio konkretne modalitete saradnje sa SEPCA partnerima, uz apostrofiranje obnavljanja i unapređenja saradnje sa međunarodnim SEPCA partnerima. Dodatno, Brđanin je zahvalio rumunskom direktoru policije Mateiju na organizovanom događaju i poželio uspjeh narednoj predsjedavajućoj zemlji SEPCA- om, Republici Srpskoj, naglasivši da Uprava policije ostaje posvećena unapređenju regionalne saradnje u borbi protiv svih oblika kriminala. Osim navedenog u okviru SEPCA Generalne skupštine, održan je bilateralni sastanak direktora policija Crne Gore i Rumunije koji je bio prilika da sagovornici identifikuju zajedničke rizike i razmotre modalitete buduće saradnje- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 20:56