Вања Ћаловић Марковић / - LAZAR RUZIC
09/11/2021 u 19:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ћаловић Марковић: Са Ескобаром и о Пандора папирима и Телекому

Посебно ћемо указати и на долазеће локалне изборе, о ситуациjи у коjоj законска регулатива ниjе промиjењена, гдjе су мале шансе да то буде завршено до краjа године, казала је директорица МАНС-а

Директорица Мреже за афирмациjу невладиног сектора (МАНС) Вања Ћаловић Марковић, уочи доласка замjеника помоћника државног секретара за Европу и Евроазиjу САД-а Габриjела Ескобара у Црну Гору, казала jе за портал РТЦГ, да ће указати на значаj међународне сарадње у рjешавању наjважниjих афера корупциjе и организованог криминала. Ескобар ће се прекосjутра састати и са представницима НВО сектора у Црноj Гори.

Ћаловић Марковић jе казала да ће на састанку упознати Ескобара са налазима везаним за Пандора папире, о реакциjама тужилаштва и других инситутциjа у том случаjу, и нада се да ћемо добити разумиjевање и подршку да се са таквим случаjевима позбаве надлежни органи и да се успостави међународна сарадња.

- Оно што jе кључно када говоримо о овом случаjу jесте питање да ли jе тамо било неке имовине jер прихватићемо да тешко можемо да вjеруjемо предсjеднику државе Милу Ђукановићу коjи jе више пута у jавности дао нетачне информациjе о власништву над компаниjама, а у овом случаjу конкретно над овим трастом. Тако да ти подаци мораjу бити провjерени и потврђени - казала jе Ћаловић Марковић.

Замолиће Ескобара за пуну подршку, с обзиром на то, како каже, да САД кроз међународну сарадњу могу да дођу до података и о неким другим земљама, да већ имаjу успостављену сарадњу у откривању имовине стечене потенциjално кривичним дjелима и могу бити изузетно важан сарадник у откривању ових случаjева.

- Мислим на податке из Пандора папира, али и других случаjева, као на примjер Телеком, коjе jе наше тужилаштво риjешило на начин да jе утврдило да само они трагови коjи дођу до Ђукановића немаjу никаквих спорних тачака. Знамо да jе у Америци утврђено другачиjе - истакла jе она.

Она ће питати конкретно за њихову помоћ око даљег рада на случаjу Телеком, коjи, како jе казала, води ка Ђукановићима.

- Посебно ћемо указати и на долазеће локалне изборе, о ситуациjи у коjоj законска регулатива ниjе промиjењена, гдjе су мале шансе да то буде завршено до краjа године, и о тим великим просторима за разне злоупотребе коjе су се дешавале и у претходним периодима - закључила jе Ћаловић Марковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:01