/ Фото: Архива
27/05/2021 u 12:08 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦДТ: Лажи о вакцинама доминирају мрежама, присутне медијске манипулације

Тим Раскринкавања од почетка године идентификовао ивише од 120 дезинформација о вакцини

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) саопштио је да је тим Раскринкавања од почетка године, идентификовао и разоткрио више од 120 дезинформација о вакцини против короне. 

У саопштењу ЦДТ наводе да медијске манипулације о овој вакцини чине чак 40 одсто од укупног броја дезинформација које је ова платформа Центра за демократску транзицију (ЦДТ) анализирала.

- Број раскринканих текстова представља само један сегмент манипулативних садржаја који се грађанкама и грађанима Црне Горе пласирају преко различитих платформи. Овај податак заиста забрињава када имамо на уму да се овђе ради о дезинформацијама које директно угрожавају јавно здравље и животе грађана. Доминантан извор дезинформација о вакцини, њеним наводним штетним посљедицама, неистинама о њеном саставу, су друштвене мреже, односно добро повезане и координисане мреже антивакцинашког покрета- додали су из ЦДТ-а.

Како су додали, највећи број нетачних објава о вакцини оцијењен је као лажна вијест, што значи да су информације које су се пласирале корисницима друштвених мрежа у потпуности произведене са намјером да дезинформишу јавност, односно да тврдњу која је у потпуности лажна представе као чињеницу.

- ЦДТ поздравља напоре здравственог система да анимира грађане да се у што већем броју вакцинишу, али је, такође, неопходно указати и да повећање броја вакцинисаних грађана у посљедње вријеме не иде жељеном динамиком. ЦДТ још једном позива власти да још одлучније крену у кампању промовисања вакцинације, односно указивања грађанима на значај и предности имунизације, као и супротстављања дезинформацијама о вакцинацији које, више него очигледно, утичу на одзив грађана- наводе из ове организације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 11:08