/ - FOTO: CKLD
06/11/2023 u 12:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku obilježio Evropski dan laboratorija

Clj aktivnosti je promocija laboratorijske medicine kako kolegama kliničarima, tako pacijentima i opštoj populaciji

Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku (CKLD) Kliničkog centra Crne Gore je prihvatio inicijativu Evropske federacije za laboratorijsku medicinu i povodom 5. novembra Evropskog dana laboratorijske medicine, danas organizovao Dan otvorenih vrata. Napominjemo da je ovaj datum Evropska federacija za laboratorijsku medicinu ustanovila prošle godine.

Clj aktivnosti je promocija laboratorijske medicine kako kolegama kliničarima, tako pacijentima i opštoj populaciji.

image
- FOTO: CKLD

- Laboratorijska medicina i laboratorijska dijagnostika, koje se pored CKLD, sprovode u još dva centra KCCG, su esencijalne za većinu kliničkih odluka. Na osnovu specijalističkih vodiča, možemo reći da je za 80% kliničkih odluka, vezanih za dijagnozu, monitoring i prognozu nekog fiziološkog ili patološkog stanja, neophodna laboratorijska dijagnostika. S obzirom da su troškovi laboratorijske medicine u svim, kako razvijenim tako i nerazvijenim svjetskim zdravstvenim sistemima, oko 5-6% od ukupnih, jasno je da je vrijednost laboratorijske dijagnostike u zdravstvenim sistemima ogromna. Ovom prilikom željeli smo svojim aktivnostima naglasiti sami početak laboratorijskog procesa, koji započinje mnogo prije laboratorije. Prije svega kolege kliničare napomenuti da je njihov zahtjev ka laboratoriji u stvari pitanje postavljeno laboratorijskim profesionalcima. Što je zahtjev precizniji i odgovor će biti bolji, dok konfuzni i prekomjerni zahtjevi uslovljavaju konfuzne izvještaje koji se teško sklapaju u slagalicu kompletne kliničke slike i svih ostalih nalaza pacijenta- navode u saopštenju.

image
- FOTO: CKLD

Takođe za pacijente i zdravstveno osoblje smo pripremili flajere sa kratkim opisom pripreme za laboratorijska određivanja. Dobra priprema jedan od najvažnijih zahtjeva neophodnih za dobijanje što preciznijih, tačnijih i blagovremenih rezultata laboratorijskih ispitivanja.

- Uz to ćemo za maturante gimnazije „Slobodan Škerović“ tokom cijele sedmice organizovati posjete CKLD i upoznati ih sa procesima rada samog Centra, neophodnim znanjem i vještinama potrebnim za rad u našoj profesiji i, nadamo se, neke od njih uvjeriti da je laboratorijska medicina i „svakodnevno igranje sa molekulima i ćelijama“ poziv koji mogu zavoljeti i istim se baviti. Namjera CKLD je da, pored 5. novembra, svake godine u aprilu obilježi i Svjetsku sedmicu laboratorijske medicine, te ćemo i tom prilikom organizovati još zanimljivih i korisnih aktivnosti- navode u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:27