Radoje Cerović / - CGO
20/06/2024 u 15:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Cerović: U Crnoj Gori je povoljno okruženje za razvoj korupcije

Izostanak institucija sistema, siromaštvo, ratovanje, opsesija reputacijom su neki od elemenata koji utiču na povoljno okruženje za razvoj korupcije, kazao je psiholog Radoje Cerović na forumu „Mi to možemo-stop korupciji“, koji je organizovao CGO.

Centar za građansko obrazovanje je forum organizovao u okviru projekta PAKT protiv korupcije, koji podržava Ambasada SAD u Crnoj Gori, Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL).

U okviru sesije kroz koju je dat pogled izvan uobičajenih okvira, Cerović je ukazao na povezanost ekonomskih i kulturnih parametara sa fenomenom korupcije, kao i na evoluciju društva od korupcije do vladavine prava.

- U osnovi korupcije i vladavine prava je saradnja. Razlika je što je korupcija saradnja u manjoj interesnoj grupi, dok je vladavina prava sposobnost jedinki u društvu da se identifikuje sa cijelim društvom. Taj prelaz i pitanje sazrijevanja kulture - naveo je Cerović, ističući da nijesu sve kulture na svijetu sazrijevale jednakom brzinom.

- Na vrhu rang liste koja se odnosi na percepciju korupcije decenijama se nalaze skandinavske države, koje su dugo bile van konflikata. A Crna Gora je trenutno 65. na toj međunarodnoj rang listi - kazao je Cerović.

On je rekao da se od nezavisnosti taj skor povećavao do 2017. godine i od tada stagnira.

Cerović se osvrnuo na istorijski kontekst i takozvanu kulturu časti.

- Crna Gora, kao i mnoge države regiona, ima kulturu časti. Iako vrlo lijepo zvuči, to je kultura država ili sistema u kojima institucije nijesu bile dovoljno razvijene da bi mogle da garantuju posredovanje između jedinki - kazao je Cerović.

Prema njegovim riječima, u takvom sistemu kulture časti postoji opsesija reputacijom.

- To znači tamo gdje mogu da sakrijem da ću prekršiti pravila, ja ću ih prekršiti - dodao je Cerović.

On je podsjetio i na druge elemente, pored opsesije reputacijom, koji su podsticajni za razvoj korupcije, poput siromaštva, ratovanja i izostanka institucija sistema.

Prema riječima Cerovića, što je država bogatija obično ima ravnomjernije raspoređeno bogatstvo, a izuzetak su, u tom dijelu, Sjedinjene Američke Države.

- Države sa najboljim GINI indeksom tj. mjerom nejednakosti su skandivanske države, dok su najraslojenije države koje imaju najveće indekse nasilja, kao što je Južna Afrika, koja je najraslojenija država u svijetu - kazao je Cerović.

Kako je naveo, Crna Gora ima jedan od najvećih GINI indeksa u Evropi. Cerović je objasnio i da pad neravnomjerne raspodjele bogatstva pogoduje postepenom razvoju i otvara prostor za sazrijevanje društva u smislu vladavine prava.

- Mi smo jedno od društava koje je najviše opterećeno hijerarhijom u Evropi“, dodao je Cerović u osvrtu na značaj odnosa moći i hijerahije i uticaja na korupciju.

Govoreći o vezi sekularnosti društva i korupcije, Cerović je rekao da je većina religija hijerarhijski sistem, koji pojačavaju hijerarhističnost društva, kao i korupciju.

Prema riječima Cerovića, Crna Gora je prošle godine bila na nivou Libana i Turske kad je riječ o nivou sekularnosti.

Crna Gora napredovala u borbi protiv korupcije, ali su neophodne dalje reforme

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 19:51