Program izgradnje kapaciteta mladih na temu socijalnog preduzetništva / - CGO
17/01/2024 u 15:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Mladi socijalnim preduzetništvom mogu odgovoriti na brojne društvene izazove

Socijalno preduzetništvo u Crnoj Gori nije zakonski definisano, iako u praksi djeluje više socijalnih preduzeća. Taj koncept ima humani cilj odgovora na one društvene probleme i izazove koji nisu na adekvatan način adresirani od strane nadležnih institucija

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je, od 15. do 17. januara 2024. godine, u Podgorici, treći modul programa izgradnje kapaciteta mladih na temu socijalnog preduzetništva. Ovaj program je dio projekta YouthJobLink – povezivanje mladih i socijalnih preduzeća, koji CGO sprovodi uz podršku Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija Vlade Crne Gore, sa ciljem da unaprijedi konkurentnost mladih na tržištu rada i poboljša njihovu zapošljivost. Program uključuje tri modula, a zatim slijedi zapošljavanje deset odabranih mladih ljudi u trajanju od pola godine.

image
- CGO

Socijalno preduzetništvo u Crnoj Gori nije zakonski definisano, iako u praksi djeluje više socijalnih preduzeća. Taj koncept ima humani cilj odgovora na one društvene probleme i izazove koji nisu na adekvatan način adresirani od strane nadležnih institucija. Mladi nijesu dovoljno upoznati sa konceptom socijalnog preduzetništva i njegovom povezanošću sa ljudskim pravima, ali i potencijalom koji ima za održivi društveni razvoj, pa im je ovaj trening bio prilika da se o tome informišu. Posebna dimenzija treninga, ali i dodatna vrijednost, jeste i razvoj preduzetničkih i biznis ideja od strane učesnika programa.

„Imajući u vidu brojne koristi socijalnog preduzetništva, koji uključuju rješavanje najvećih društvenih, ekoloških i drugih problema, promocija ovog koncepta među mladima ima potencijal da ih osnaži da doprinesu konkretnim promjenama u Crnoj Gori, naročito kroz njihovo samozapošljavanje i društveno angažovanje“, poručuje Zorana Marković, izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i trener na seminaru.

image
- CGO

„Socijalno preduzetništvo predstavlja, prema stavu EU, biznis model 21. vijeka. Danas kada se prevelik fokus stavlja na profitiranje zarad ličnog interesa, socijalno preduzetništvo nam daje model u sklopu kojeg profite koristimo zarad opšteg dobra, kao i prakse koje će doprinijeti zaštiti prava najranjivijih kategorija građana/ki,“ podsjeća Petar Knežević, projektni koordinator u CRNVO-u i jedan od trenera. „Upoznavanje mladih u Crnoj Gori sa ovim konceptom može voditi doprinosu zajedničkim društvenim ciljevima kroz entuzijazam i kreativnost koji karakterišu mlade“, zaključuje Knežević.

„Zaista je bilo veliko zadovoljstvo i privilegija učestvovati na treningu o socijalnom preduzetništvu. Privilegija je iz razloga što se u Crnoj Gori generalno malo zna o ovoj temi, a pohađanjem treninga ušao sam u tu manju grupu onih koji je poznaju i stekao sam vještine o socijalnom preduzetništvu“, prenosi svoje utiske Miljan Mihailović, dvadesetdvogodišnjak iz Bijelog Polja, učesnik treninga. „Mladi bi trebalo da imaju vještine o socijalnom preduzetništvu jer tako mogu prepoznati koja je organizacija zaista socijalno preduzeće. Na žalost, u Crnoj Gori se veliki broj organizacija predstavlja kao socijalno preduzeće, ali na kraju se ispostavi da nije tako. Drugi razlog zašto bi trebalo da imaju vještine o socijalnom preduzetnistvu jeste što posjedovanjem ovih vještina mogu potencijalno osnovati svoje socijalno preduzeće“, naglasio je Mihailović.

image
- CGO

„Socijalno preduzetništvo ima poseban značaj za mlade jer im pruža mogućnost da svoju inovativnost iskoriste i započnu svoj biznis koji služi opštem dobru, a uz to im se kroz razne pozive i fondove nudi finansijska pomoć za to,“ ukazuje Lorena Ujkić, dvadesetjednogodišnjakinja iz Tuzi, učesnica treninga. „Osim toga, socijalno preduzetništvo doprinosi poštovanju ljudskih prava, u zavisnosti od problema koji preduzeće rješava, i na taj način ovaj vid preduzetništva postaje važan dio unapređenja samog društva,“ poručuje ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 01:00