FOTO: Unsplash - Vidar Nordli-Mathisen vidarnm - teretni brod / - FOTO: UNSPLASH - VIDAR NORDLI-MATHISEN VIDARNM - TERETNI BROD
20/07/2024 u 20:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Crnogorski pomorac nalazi se na brodu koji gori u Indijskom okeanu

Crnogorski pomorac član je posade kontejnerskog broda „Maersk Frankfurt“ na kojem je juče poslijepodne izbila eksplozija i požar dok je ovaj 255 metara dugi brod od 76.500 tona, plovio Indijskim okeanom između luka Mundra u Indiji i Kolombo u Šri Lanci.

Kako prenose indijski mediji pozivajući se na Obalsku stražu Indije, u eksploziji i požaru koji je izbio na pramčanom dijelu broda, stradao je jedan od pomoraca iz 21-člane posade „Maesrk Frankfurta“ – mornar sa Filipina.

Ostatak posade među kojima je 16 Filipinaca, dva Ukrajinca, jedan Rus i jedan pomorac iz Crne Gore još uvijeki se nalaze na brodu koji pluta nošen vjetrom i talasima snažnog monsuna.

„Maersk Frankfurt“ trenutno na AIS-u, emituje signal da brod „nije pod kontrolom“.

Do eksplozije i požara među kontrejnerima smještenim na pramčanom dijelu „Maersk Frankfurta“ došlo je dok se brod nalazio na stotinjak nautičkih milja jugozapadno od obale zapadnoindijske države Goa, na putu prema Šri Lanci.

Za sada nije pouzdano poznato što je uzrokovalo detonaciju i požar ali se zna da kargo-manifest „Maersk Frankfurta“ pokazuje da brod pored ostalog tereta, nosi i materije koje se zvanično klasifikuju kao IMDG – International Maritime Dangerosus Goods (opasan teret).

Nova drama u Crvenom moru: Huti gađali teretni brod pod zastavom Malte

Na MAYDAY poziv u pomoć sa kontejneraša koji plovi pod zastavom Paname, reagovala je indijska Obalska straža koja je ka unesrećenom brodu odmah poslala jedan svoj patrolni avion i jedan brod.

Nakon inicijalne procjene situacije iz vazduha koja je potvrdila da je brod ugrožen velikim požarom koji se razvio na njegovom pramčanom dijelu, ka „Maersk Frankfurtu“ upućena su dodatna tri plovila Obalske straže Indije koja su počela operaciju gašenja požara.

Iako pokušaji da se požar ugasi traju već više od 14 sati, navodno, ostatku posade panamskog kontejneraša trenutno ne prijeti neposredna životna opasnost i oni još nisu evakuisani sa zapaljenog broda – gašenje ovog požara sa drugih plovila otežavaju nepovoljni meteo uslovi – veliki talasi i jak jugozapadni monsunski vjetar.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 06:43