Pavle Ćupić
19/08/2024 u 15:46 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ćupić za "Dan": Urušenu reputaciјu ASK moramo hitno popraviti

Pred novim Savjetom Agenciјe za sprečavanje korupciјe (ASK) je težak zadatak, da tu instituciјu najprije vrati u okvire zakonitog postupanja, pa da nakon toga ona može prikazati konkretne i mjerljive rezultate rada, kako bi se povratilo povjerenje javnosti u njen rad i sama Agencija pozicionirala u institucionalnom sistemu Crne Gore kao lider u preventivnom antikorupcijskom djelovanju, kazao јe u intervјuu za "Dan" predsјednik Savјeta ASK Pavle Ćupić.

Poručio јe da će u narednom periodu prioritet biti usvajanje podzakonskih akata, izbor vršioca dužnosti direktora ASK, te izbor direktora u punom mandatu. Ćupić naglašava da će u vrhu prioriteta biti kontrola rada budućeg menadžmenta.

• Kakvo ste stanje zatekli u ASK nakon što ste preuzeli funkciju predsjednika Savjeta?

– Stanje u Agenciji tek treba da se utvrđuje. Ono što smo kao Savjet morali da uradimo na početku jeste da procijenimo šta je to što najurgentnije moramo i možemo riješiti u skladu sa mogućnostima koje nam pruža sada važeći Zakon o sprečavanju korupcije. Svakako u narednom periodu Savjet mora intenzivno raditi kako bi u okviru svojih nadležnosti doprinio ozdravljenju Agencije. Tek poslije sprovođenja određenih radnji u narednom periodu, prikupljanja više informacija podijelićemo sa javnošću kakvo je tačno stanje u Agenciji. Ono malo što smo uspjeli vidjeti kroz analizu određenih akata koja su nam dostavljena, situacija je dosta komplikovana i teža nego što može vidjeti neko van institucije.

• Šta će biti Vaši prioriteti u budućem radu?

– Usvajanje podzakonskih akata, izbor vršioca dužnosti direktora Agencije, te izbor direktora u punom mandatu neki su od naših daljih koraka. Vjerujem da ćemo se usaglasiti da se u narednom periodu pokrenu određene inicijative koje će rezultirati pokretanjem revizije poslovanja Agencije i postupanja bivšeg menadžmenta. Izuzetno važnim smatram usvajanje strategije razvoja Agencije za period do 2028. godine, koji će obuhvatiti niz aktivnosti za koje vjerujemo da moraju biti realizovane u cilju oporavka Agencije za sprečavanje korupcije. Kontrola rada budućeg menadžmenta će svakako biti u vrhu prioriteta.

Zakon što priјe miјenjati

• Da li bi trebalo pokrenuti i procedure za izmjene zakona iz ove oblasti jer su oni do sada štitili funkcionere koji su zbog kršenja propisa prolazili sa minornim kaznama?

– Zakon o sprečavanju korupcije svakako treba što prije promijeniti. Posljednje izmjene su usvojene bez podnošenja amandmana u Skupštini Crne Gore radi dobijanja IBAR-a, ali definitivno se sada mora pristupiti što prije njegovim izmjenama. Cijeli set predloga za unaređenje je stigao od NVO sektora i stručne javnosti, te vjerujem da će resorno ministarstvo kroz jedan inkluzivan proces što prije usvojiti izmjene Zakona o sprečavanju korupcije.

• Je li ASK izgubila reputaciju krovne antikorupcijske institucije i kako povjerenje u tu instituciju povratiti?

– Reputacija Agencije definitivno nije na nivou na kojem bi trebalo biti i pred svima nama je dosta posla da takvo stanje promijenimo. Pred novim savjetom je težak zadatak da Agenciju najprije vrati u okvire zakonitog postupanja, pa da nakon toga Agencija može prikazati konkretne i mjerljive rezulatate rada, kako bi se povratilo povjerenje javnosti u njen rad i sama Agencija pozicionirala u institucionalnom sistemu Crne Gore kao lider u preventivnom antikorupcijskom djelovanju. Ko god bude bio vršilac dužnosti direktora ili direktor u punom mandatu, Savjet će svoju kontrolnu ulogu vršiti na najbolji mogući način, onako kako Zakon o sprečavanju korupcije i Statut Agencije to dozvoljavaju. Želio bih da isataknem, zbog informisanja cjelokupne javnosti, da članovi Savjeta rade veoma obiman posao sami, uz podršku sekretarke i bez stručne službe, te bilo kakave stručne podrške, što nam rad na samom početku znatno otežava, a što se nadamo da će biti otklonjeno u narednom periodu.

Savjet jednoglasno: Razriješena Jelena Perović sa funkcije direktorke ASK

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 15:35