Sa protesta / - FOTO: GORDANA BOJANIć
28/12/2023 u 11:18 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Spajić pozvao na sastanak organizatore protesta "Bezbjednost: pravo, a ne privilegija"

Tražimo da premijer sazove tematsku sjednicu na kojoj bi predstavili kljucne manjkavosti sistema i dali konkretne predloge za njegovo unapreženje, poručeno je sa skupa

Predsjednica Centra za ženska prava Maja Raičević predala je danas, uoči premijerskog sata ispred Skupštine Crne Gore, predsjedniku Vlade Milojku Spajiću niz zahtjeva koji se odnose na uspostavljanje sistema prevencije nasilja i zaštite žrtava nasilja. On je obećao da će ih pozvati na razgovor.

– Ta tema nije bila u fokusu u prošlosti, pozvaćemo vas na sastanak gdje ćemo do detalja raspraviti sve probleme koje ste vi uočili a nažalost dosadašnje administracije nijesu – istakao je Spajić.

Ranije danas aktivisti Centra za ženska prava okupili su se ispred Skupštine Crne Gore zbog slučaja presude za ubistvo Zimrite Nerde. Sa skupa je zatraženo da država uspostavi što efikasniji sistem koji bi spriječio nasilje i zaštitio žrtve.

- Tražimo da premijer sazove tematsku sjednicu na kojoj bi predstavili ključne manjkavosti sistema i dali konkretne predloge za njegovo unapređenje - poručeno je sa skupa.

image

Sa protesta ispred Skupštine

- FOTO: IVAN PTEROVIć IPE
image

Sa protesta ispred Skupštine

- FOTO: IVAN PTEROVIć IPE

U dopisu koji su uputili premijeru navode i da je neophodno uspostavljanje nacionalonog tijela za koordinaciju i sprovođenje politika i mjera za sprečavanje i borbu protiv svih vidova nasilja.

- Potrebno je i uspostavljanje Operativnog tima za nasilje nad ženama i nasilje u porodici, kao nezavisnog mehanizma za nadzor i procjenu svih nadležnih instutucija koje su uključene u sistem protiv nasilja.

Okupljeni su poručili da ce ispred Skupštine ostati do 12 casova kada počinje Premijerski sat.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava premijeru Spajiću predala je zahtjeve iznijete na protestu, a on ih je pozvao na razgovor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:23