/ FOTO - IVAN PETROVIC-IPE
03/12/2023 u 18:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đeka: Obaveza svih nas je da osobama sa invaliditetom obezbijedimo ravnopravan položaj

Poručio je da će Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava u najskorijem periodu nastojati da realizuje obaveze koje ima u vezi sa unapređenjem položaja te ranjive društvene grupe

Osobe sa invaliditetom su jedna od najosjetljivijih društvenih grupa, koja se svakodnevno suočava sa brojnim i raznovrsnim problemima, zato je potrebno dodatno angažovanje svih nadležnih institucija kako bi poboljšali uslove njihovog života,  saopštio je danas ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

“Obezbjeđivanje ravnopravnog položaja i punog učešća lica s invaliditetom u svim sferama društvenog života je obaveza svih nas”, naveo je Đeka.

Poručio je da će Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava u najskorijem periodu nastojati da realizuje obaveze koje ima u vezi sa unapređenjem položaja te ranjive društvene grupe.

“Arhitektonske i informacione pristupačnosti i dalje su najveća prepreka za lica sa invaliditetom koja se suočavaju i sa povećanim rizikom od siromaštva, otežanom zdravstvenom i socijalnom zaštitom, školovanjem i zapošljavanjem. Potrebno je podizanje svijesti stručne i opšte javnosti kako da postupaju prema osobama sa invaliditetom kako bi im omogućili ostvarivanje zagarantovanih prava. Zajednička misija državnih organa, ali i crnogorskog društva u cijelini, je da moramo svi zajedno više raditi na promovisanju razumijevanja, na stvaranju boljih uslova za unapređenje prava lica sa invaliditetom kako bismo omogućili njihovu punu participaciju”, zaključio je Đeka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:46