Zoran Brđanin u UAE / - FOTO: UP
08/03/2024 u 14:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Delegacija UP na Svjetskom policijskom samitu: Gradiće se “pametne policijske stanice” u Crnoj Gori

Policija Dubaija doniraće Crnoj Gori sredstva za izgradnju “pametne policijske stanice” kao i nadogradnju aplikacije “Virtuelna policijska stanica” koja je u završnoj fazi izrade.

To je dogovoreno na Svjetskom policijskom samitu koji se u organizaciji Dubai policije održao u periodu od 5. do 7. marta u Dubaiju. Delegaciju Uprave policije, predvodio je direktor Zorana Brđanin, koja je u UAE boravila na poziv glavnokomandujućeg Dubai policije, generala Al Marija.

U pitanju je događaj koji je predstavljao jedinstvenu priliku za agencije za sprovođenje zakona da se upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti nacionalne i javne bezbjednosti, te da sagledaju različite pristupe borbi protiv kriminala i trendove savremenih bezbjednosnih izazova.

Delegacija je učestvovala na vise konferencija i radionica koje su organizovane u okviru Samita, a koje su se odnosile na oblasti prevencije kriminala, borbe protiv droge, otpornosti i održivosti, dronova, forenzike, K9 i bezbjednosti puteva u budućnosti.

Predstavnici Uprave policije su posjetili i izložbu opreme, usluga i rješenja u cilju sagledavanja mogućnosti za unapređenje tehničkih kapaciteta i opremljenosti Uprave policije.

Tokom Samita, delegacija Uprave policije sastala se i sa Rudijem Perezom, policijskim ekspertom iz Golden Vallei u Minesoti, te takođe uspostavila kontakt sa Nacionalnim udruženjem službenika za školske resurse (NASRO) iz Sjedinjenih Američkih Država, a sve u okviru napora Uprave policije da u slučajevima dojava o bombama u školama kroz preventivne mehanizme uspostavi i dodatne operativno –standarne procedure postupanja po savremenom modelu inostranih bezbjednosnih službi.

- Na ovaj način će se kroz inkluziju sa upravama škola djelovati u cilju smanjenja eventualnih bezbjednosnih rizika, a u odnosu na samu prijavu će se postupati u realnom vremenu uz ocjenu trenutnih okolnosti i prijetnji, kako bi se spriječilo destruktivno djelovanje neodgovornih pojedinaca, te na koji način bi se smanjila šteta, pritom vodeći se prioritetima zaštite lične i imovinske sigurnosti građana.Takođe, pored učešće na Svjetskom policijskom samitu, razlog posjete Dubaiju je bio i niz sastanaka sa predstavnicima Dubai policije, medju kojima je vazno istaci sastanke povodom uspostavljanja i jačanja saradnje u dijelu razmjene informacija u oblasti borbe protiv droga i organizovanog kriminala, kao i unaprjedjenja digitalnih kapaciteta crnogorske policije - saopštenop je iz UP.

Prilikom boravka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, delegaciju Uprave policije je u Abu Dabiju primio ambasador Crne Gore u UAE, Mladen Bojanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:32