фото: Принтскрин / - PC
01/11/2021 u 20:19 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директор барске болнице: Не осјећамо се кривим за смрт породиље, људи од струке ће све утврдити

- Правна смо држава, имамо људе од струке који ће утврити чињенично стање и све провјерити не само за преминулу пацијенткињу и за све које треба, и донијети свој суд. Ишчекујемо тај резултат - навео је директор

Директор барске болнице Игор Каришик казао је да нијесу навикли на овај притисак који сад осјећају, као и да се не осјећају кривим и да очекују резултат релевантних институција у вези случаја преминуле породиље.

 - Саосјећамо се са породицом породиље која је изгубила живот. Некад су овдје оптужбе које су прегрубе, ал кривицу треба доказати па тек онда неког осудити и прогласити кривим. Ми се не осјећамо кривим. Правна смо држава, имамо људе од струке који ће утврити чињенично стање и све провјерити не само за преминулу пацијенткињу и за све које треба,  и донијети свој суд. Ишчекујемо тај резултат - навео је директор гостујући на РТЦГ-у у емисији Наглас.

Казао је и да су имали заједнички договор да смијене директорицу гинекологије барске болнице. Каришик је истакао да из поштовања према преминулој неће све износити.

 - Жена је дошла са трећом трудноћом, примљена је на одјељење због налаза који су налагали да се болнички пропрати. Индиковано је да се трудноћа заврши царским резом, потпуно правилно. Урађена је једна коректна операција, без проблема, рођено је здраво мушко дијете. После се десила компликација, које су саставни дио рада сваког доктора. Индикована је друга операција да би се спасио живот пацијенткиње, која је урађена беспрекорно. На операцији је било седам специјалиста који су се борили за живот Ајле Хот. Након операције прабачена је на интензивну његу, а због ослабљене функције бубрега пребачена је у КЦЦГ. Након тога смо добили вијест да је преминула након пар дана - рекао је Каришик.

Судско-медицинска струка ће, нагласио је он, утврдити све.  Директор болнице је истакао да је и направљена грешка у отпусној листи у којој је написано да је породиља Хот четири сата након порођаја дојила дијете.

 - Ако је за 30 година само једна породиља преминула, до овог случаја сад, грађани би требало да имају повјерење - додао је Каришик.

Он је истакао да су изгубили три гинеколога у кратком периоду и да је то разлог због чега породиље иду у неку другу болницу. 

Од кад је он директор, како је додао, била је једна притужба на рад болнице. 

- Стигло је пет похвала гинеколошког-акушерског одјељења у Бару - додао је.

Каришик је рекао да пацијенти, ако наиђу на нељубазно особље, имају коме да се пожале. 

Барски епидемиолог Зоран Војиновић је навео да ни једну болницу, па ни барску не треба проглашавати болницом смрти. 

Навео је и да је последњи случај смрти породиље у барској болници био је 1991. године, а за 27 година су имали преко 21 хиљада порођаја. Војиновић је додао и да је једно новорођенче преминуло ове године у болници у Бару, те да се то догодило у септембру.

У барској болници тренутно је једна ковид позитивна породиља, а стање на том одјељењу је стабилно.

Директор директората у Министарству здравља Александар Секулић казао је да је ЦГ једна од најуспјешнијих држава у борби против ковида у овом дијелу Европе.

- Морамо појачати вакцинацију- додао је он.

Секулић је казао да, што се тиче барске болнице, још у јавности се нису појавили закључци санитарне контроле, те да ће се томе озбиљно приступити.

- Ко год се буде огријешио о своју професију сносиће последице - додао је Секулић.

Он је нагласио да не би било коректно према породици и осталима да каже сад колико би истрага о смрти породиље требала да траје.

Oн је истакао да ће резултати сваког поступка бити познати јавности.

Секулић је казао да министарство здравља улаже у барску болницу, те да је од ступања на дужност министарке Јелене Боровинић поправљено стање у овој здравственој установи. 

Он је навео да људи треба да разумију шта су затекли кад су дошли на функцију.

Током емисије пренијета је и изјава жене која је изгубила бебу. Она је између осталог навела да је након порођаја чула љекаре који су је породили да немају опрему потребну за рад, те да су два сата разматрали шта да раде.

-  Чула сам изјаву директора да ће остати без кадра. Којег кадра, нестручног и бахатог? Ако директор има мало савјести зна што треба да уради. Ми чекамо обдукцијски налаз за бебу и надамо се да ће правда побиједити - рекла је она.

Секулић је након изјаве породиље казао да ће бити испитан сваки случај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 09:22