foto: dps / - FOTO: DPS
10/09/2024 u 14:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

DPS o Q groznici: Državna i lokalna vlast napravili skandal i ugrozili zdravlje građana

Najmanje što odgovorni nosioci vlasti na državnom i lokalnom nivou treba da učine, jeste da podnesu ostavke iz moralnih razloga, jer prebacivanje odgovornosti sa jedne na drugu instancu još više podstiče sumnju građana da se na vrijeme nije reagovalo, a zdravlje građana treba da bude iznad politike, poručila je dr Aleksandra Despotović, profesorka Biotehničkog fakulteta i poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore, povodom nekontrolisnog širenja zaraze Q – groznice koja se pojavila u Crnoj Gori.

- Poručujem premijeru da zaroni u probleme crnogorske poljoprivrede i preuzme odgovornost za obavljanje premijerske funkcije za koju je plaćen- navela je ona.

Ona je  konstatovala da je Vlada Crne Gore sakrila od javnosti pojavu Q groznice, koja ugrožava stočni fond i utiče na javno zdravlje građana.

 - Svjedočimo moralnoj devastaciji, jer premijer i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su trebali izaći na teren u Župu, da umire javnost, a ne da o ovom skandalu ćute tri dana. Sakrivanje bolesti od javnosti ukazuje da nadležne institucije nijesu spremno dočekale pojavu bolesti, jer da jesu, bio bi donesen protokol zbrinjavanja eutanaziranih životinja na lokalnom i državnom nivou. Pokazalo se da nema plana upravljanja u kriznim situacijama, već samo prebacivanje odgovornosti sa jedne službe na drugu. Da li se radi o neznanju, neodgovornosti ili neprofesionalnosti?- pitala je prof. dr Aleksandra Despotović.

Ona je kazala da zbog neblagovremenog reagovanja institucija nije pronađen uzrok infekcije i da je potrebno najprije locirati problem i utvrditi koliko u strukturi uginulih grla ima grla iz uvoza, a koliko iz sopstvene reprodukcije:

- Ako se radi o uvezenim grlima od prošle godine, onda treba utvrditi da li su sprovedene sve mjere nadzora, karantina, dozvola za uvoz i sl. Epidemiolozi su trebali biti na terenu i, u skladu sa epidemiološkim upitnikom, utvrditi izvor i porijeklo bolesti, kako bi se preduzele adekvatne mjere saniranja- naglasila je Despotović.

 Prof. dr Despotović se osvrnula i na konstataciju direktora Uprave za bezbjednost hrane “da su šanse za zarazu putem hrane gotovo nepostojeće”.

Farmeri zabrinuti zbog kju groznice: "Situacija tužna, država da pomogne"

- Ta izjava je proizvoljna, jer na sajtu Instituta za javno zdravlje jasno stoji ”nekuvano mlijeko inficiranih krava sadrži uzročnike i moglo bi biti odgovorno za neka slučajna obolijevanja”. Tvrdenje da su šanse zaraze putem hrane nepostojeće potrebno je potkrijepiti naučnim dokazima i analizama, jer kad se govori o hrani, onda nema nultog rizika niti nulte tolerancije. Takođe, vrlo je važno uraditi testiranje članova domaćinstva koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženim grlim- kazala je poslanica DPS-a.

- Na kraju, nažalost, stiče se utisak da je problem najlakše prenijeti na poljoprivredne proizvođače i njima iz kabineta dijeliti lekcije šta i kako treba da rade na svojim gazdinstvima. Čak se ide dalje i Ministar daje izjavu: “Ako neko misli da zaradi to nije fer”. No, ovdje se ne radi o zaradama, već samo o isplati štete, zbog očiglednih propusta svih institucija  i na državnom i na lokalnoim nivou. Od ove vrste odgovornosti se ne može pobjeći- navode u saopštenju.

Poslanica iz Nikšiča, Sonja Milatović, ponovo je zatražila  odgovore na skandalozno i nepropisno zakopavanje zaraženih krava u Župi nikšićkoj.

- Ko je naredio da se krave zaražene Q groznicom zakopaju u Župi nikšićkoj u blizini Liverovićkog jezera, mimo pravila i procedura i time u opasnost doveo i zdravlje građana? Ko je naredio da se opet, mimo pravila i procedura, zaražene krave otkopaju i transportuju pod okriljem noći do druge lokacije?  Shvata li lokalna vlast iz Nikšića, konkretno predsjednik Opštine, sekretar sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, direktor Komunalnog preduzeća, kakav su skandal napravili zbog svog neznanja i svoje nesposobnosti? Razumiju li da su zato što su tako neodgovorni, neprofesionalni i neznaveni u opasnost doveli građanke i građane? Neka gospoda prestane da bježi od odgovora na pitanja, koja im ne postavlja poslanica DPS-a, nego građani. Pošto ne umiju da se ponašaju, odnosno da se nose sa ovom katastrofom i opasnostima po zdravlje ljudi, treba da podnesu ostavke još danas- kazala je Milatović.

Poslanica DPS-a je rekla da se stiče utisak da je minister poljoprivrede iz medija, dakle isto kad i javnost, saznao da se ova zaraza širi u Crnoj Gori.

 - Osim što na lokalnom nivou imamo bježaniju od odgovornosti, koja je, za moje poimanje, sama po sebi skandalozna, skandalozno je i to što je ministar Joković, čini se, taman kad i javnost, preko ovog slučaja nepropisnog odlaganja leševa zaraženih krava, saznao da u Crnoj Gori postoji epidemija Q groznice- naglasila je Milatović

 Na kraju poslanica DPS-a zatražila je od Vlade da reši problem odlaganjea leševa uginulih životinja.

- Čuli smo od ministra da smo još prije četiri godine dobili novac za rješavanje odlaganja leševa uginulih životinja, a evo vidimo i da se četiri godine ništa nije uradilo. Mi smo država koja je turistička i koja želi da ide u EU, a juče smo vidjeli mrtvu kravu pored puta kojim prolaze i turisti- zaključila je Sonja Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 16:01