Dejan Đurović / - NSD
21/12/2023 u 11:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Đurović: Politike da budu po mjeri zdravlja čovjeka, a ne duvanskih profitera

On je na konferenciji "Efikasna kontrola upotrebe duvana u Crnoj Gori: mitovi, izazovi i rješenja" kazao da se Crna Gora i region Evrope, ali i čitav svijet, već duži vremenski period bore sa pandemijom konzumacije duvanskih proizvoda

- Duvan ubija čovjeka i prirodu. Vrijeme je da djelujemo odmah, i da zajedničkim snagama očuvamo zdravlje čovjeka i zdravlje prirode. Zato su nam potrebne pametne i održive sektorske politike koje su po mjeri zdravlja čovjeka i životne sredine, a ne duvanskih profitera, kazao je poslanik Nove srpske demokratije i predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dejan Đurović.

On je na konferenciji "Efikasna kontrola upotrebe duvana u Crnoj Gori: mitovi, izazovi i rješenja"  kazao da se Crna Gora i region Evrope, ali i čitav svijet, već duži vremenski period bore sa pandemijom konzumacije duvanskih proizvoda.

- U svijetu svake godine od posledica konzumiranja duvana umre osam miliona osoba. Duvan je riziko faktor za nastanak kardiovaskularnih bolesti i malignih  i respiratornih oboljenja, a uzrok je i prijevremenog mortaliteta. Jedini je zakonom dozvoljeni proizvod koji ubija 50 odsto svojih potrošača kada ga konzumiraju baš onako kako je proizvođač propisao. Ono o čemu se manje govori i potencira jeste da duvan predstavlja prijetnju po zdravlje i naše planete i životnu sredinu. Ne smijemo zaboraviti da 1/4 oboljenja potiče iz životne sredine. Dakle, svaka faza prozivodnog lanca duvana je štetna po cjelokupni ekosistem: uzgajanje, prozivodnja, distribucija, odlaganje duvanskih prozivoda. Svaka faza se negativno odražava na pijaću vodu, vazduh koji dišemo, šume, plaže i ostale ljepote prirode- kazao je Đurović.

Kako ističe, prozivodnja duvanskih proizvoda doprinosi globalnom zagrijavanju, jer kao rezultat tog procesa u životnu sredinu svake godine se otpušta 80 miliona tona ugljen dioksida što je jednako zagađenju koje uzrokuje 17 milliona benzinaca na cestama širom planete.

- Novi duvanski prozivodi i nikotinske cigarete situaciju čine dodatno složenijom. Oni sadrže metale, plastiku, baterije i klasifikovani su kao toksični opasni otpad, a način odlaganja predstavlja poseban izazov. Dakle, osim toga sto urušavaju zdravlje, duvanski proizvodi uzrokuju prijevremeni mortalitet, osiromašuju porodice i predstavljaju prijetnju zdravlja planete. Jednom riječju predstavljaju ozbiljnu prijetnju i prepreku održivom razvoju- kazao je on.

Prema njegovim riječima, održivi odgovor na problem upotrebe duvana i nikotinskih prozivoda moramo tražiti u  angažmanu svih sektora i cjelokupnog društva.

- Holističkim pristupom i djelovanjem na više kolosjeka u duhu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Okvirne konvencije za kontrolu upotrebe duvana, ali i drugih konvencija za zaštitu životne sredine i resursa može se ostvariti cilj, a to je edukovana društvena zajednica, koja prepoznaje opasnosti koje sa sobom nosi upotreba duvanskih proizvoda.Prepoznajući štetna dejstva cigareta kao jedne od najtoksičnijih vrsta otpada u životnoj sredini, naš Odbor nastupaće sa pozicija promocije principa “zagađivač plaća” i bićemo posvećeni iznalaženju optimalnih zakonskih rješenja koja će omogućiti da kroz mjere efikasne kontrole duvana čuvamo zdravlje građana i zdravlje naše životne sredine. Ovakve mjere će bez sumnje donijeti benefite po životnu sredinu i zdravlje, ali će doprinijeti i ubrzavanju političkih procesa i procesa EU integracija- saopštio je Đurović.

Dodaje da upotreba duvana predstavlja prijetnju po zdravlje čovjeka i životne sredine što je kompleksan problem.

- Održivo rešenje može biti rezultat samo širokog partnerstva, dijaloga, saradnje i djelovanja koje mora biti utemeljeno na naučnim dokazima. I zato, pozdravljam napore Svjetske zdravstvene organizacije što smo se danas okupili da otvorimo neke važne teme i zajedno tražimo održiva rješenja- zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 15:36