Ilustracija / - IJZ
09/09/2024 u 12:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dva nova slučaja morbila registrovana u Beranama i Tuzima

Tokom prethodnih sedam dana od 3. septembra, registrovana su dva nova slučaja obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori porastao na 25. Od dva novoregistrovana slučaja, jedan je registovan u Beranama, a drugi u Tuzima, saopšteno je iz Instiuta za javno zdravlja (IJZ).

Slučaj obolijevanja u Tuzima je, kako navode iz IJZ, epidemiološki povezan za prethodno registrovanim slučajem u Podgorici, što dokazuje da je došlo do prelivanja obolijevanja među opštinama, i da se epidemiološka situacija usložnjava.

- Epidemiološka službe Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Berane preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti, epidemiološko istraživanje, predlog za vakcinaciju neimunizovanih, postekspoziciona vakcinacija kontakata i druge protivepidemijske mjere. Novoregistrovani slučaj iz Berana nije epidemiološki povezan sa prethodnim slučajevima. Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni, na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa - prisustva specifičnih antitijela na morbile - kazali su iz IJZ-a.

Poručuju da sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila dodatno raste.

- IJZCG u kontinuitetu poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju (koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom), da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...) - navode iz IJZ.

Epidemiološka situacija u Herceg Novom povoljna, nizak obuhvat MMR vakcinom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
MORBILIBERANETUZI
15. septembar 2024 08:31