Evropski parlament / - CHRISTIAN CREUTZ
16/10/2023 u 14:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EP sjutra o napretku Crne Gore za 2022. godinu

Evropski parlamentarci razmatraće izvještaj čiji je autor izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Piciula

Evropski parlament će u utorak razmatrati Izvještaj o napretku Crne Gore za 2022. godinu čiji je autor izvjestilac EP za Crnu Goru, Tonino Picula.
Kako je navedeno na portalu EP, evropski parlamentarci naglašavaju potrebu za pojačanim angažmanom na Zapadnom Balkanu i za suštinskim napretkom u ključnim reformama vezanim za EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. 

U izvještaju Picule je navedeno da je EP zabrinut zbog djelovanja crnogorskih organizovanih kriminalnih struktura i Crnu Goru poziva da pojača krivične istrage, povećaju broj stručnjaka u ovoj oblasti, obezbijedi jaču saradnju i praćenje u sistemu krivičnog pravosuđa i blagovremeno donosi presude.

U izvještaju je konstatovano poboljšanje u prevenciji korupcije i pozdravljeni su napori u oblasti nelegalne trgovine, posebno u švercu cigareta. U izvještaju je, između ostalog, navedeno da visoke političke tenzije i polarizacija doveli su do zastoja procesa pristupanja Crne Gore EU. Pohvaljuje se dugogodišnje posvećenost Crne Gore integraciji u EU, koja i dalje ima visok nivo podrške javnosti, ističe se da su neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga odložili napredak u reformama i da je to gurnulo Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu.

U izvještaju koji će se naći pred parlamentarcima naglašena je hitna potreba za političkom stabilnošću i suštinskim napretkom u ključnim reformama vezanim za EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Poslanici EP će u petak glasati o setu preporuka o pristupu EU regionu, pozivaјući na evropsku integraciјu zemalja Zapadnog Balkana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:48