Putovanje s djecom / - FOTO: SHUTTERSTOCK
16/07/2022 u 15:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evo 10 korisnih savjeta kako bi vam putovanje s djecom bilo prijatnije i bezbjednije iskustvo

Kako bi mališani bili mirni i tihi na dužem putovanju, potreban im je komfor, ali i zanimacija

Svi znamo da djeca često mogu da imaju razne zahteve, stalno pitaju kada ćemo stići i generalno mogu da utiču na nivo naše koncentracije u vožnji.

Ponekad se čini da bi nam u vožnji bilo lakše da istovremeno pričamo telefonom, biramo radio stanicu, podešavamo navigaciju i jedemo sendvič, nego da slušamo decu koja vrište na zadnjem sedištu. Zato u ovom tekstu donosimo 10 savjeta kako da svojoj djeci olakšamo putovanje, jer će na taj način i nama biti lakše.

Postoji niz korisnih saveta sa ciljem bezbjednije i komfornije vožnje kada su među putnicima i djeca. Prema britanskom istraživanju, djeca su najveći uzrok ometanja u vožnji, i to u 29% slučajeva. Kako bi mališani bili mirni i tihi na dužem putovanju, potreban im je komfor, ali i zanimacija.

Kako bi vam putovanje sa djecom bilo bezbjednije i prijatnije iskustvo, pročitajte ovih 10 savjeta:

1. Obucite djecu u udobnu odeću, na taj način će biti srećnija. Ukoliko ne vole da nose obuću, izujte ih. Ako vozite noću i djeca žele da budu u pidžami, ispunite im tu želju.

2. Ukoliko je noću prohladno, i djeca su u jaknicama, skinite ih pre nego što ih smjestite u dječije sjedište, jer ovaj tip odjeće može da spriječi pravilan rad sigurnosnog pojasa, te ih bolje preko pojasa prekrijte debljom odećom ili tanjim ćebencetom.

3. Podesite temperaturu u automobilu kako odgovara vašoj djeci, a ne samo vama. Ukoliko imate djecu na zadnjem sjedištu koja se ne osećaju prijatno, neće ni vama biti prijatno.

Kako da za samo jedan minut izbacite vreli vazduh iz kabine prije nego što djecu smjestite u vozilo, pogledajte ovde.

4. Ponesite hranu i piće, ali obratite pažnju koju, prije svega zbog moguće mučnine u vožnji.

5. Razmislite kakav efekat može imati pribor ili igračke koje djeca koriste, kao na primer dečija plastična čaša ili neki drugi tvrdi predmet koji može da poleti u kabini u slučaju naglog kočenja.

6. Obratite pažnju na igračke koje ćete ponijeti, treba da budu interesantne za mališane ali ne nešto što ih može povrijediti.

7. Za mlađu djecu, isplanirajte aktivnosti. Postoje razne zanimljive igre koje možete da igrate i kojima možete „skratiti vrijeme“ na dugim putovanjima - od igre riječi, preko pogađanja ličnosti, do brojnih drugih zabavih igara koje podstiču djecu na razmišljanje i priču. Dečje video-igre su svakako najčešće rješenje jer je roditeljima tako najlakše da se "izbore", ali nije preporučljivo da se djeca predugo zanimaju na ovaj način.

8. Uvijek pričajte sa djecom o dužini putovanja i preostalom putu. Recite im koliko dugo će trajati putovanje, i takođe koja ćete sve mesta proći na putu, jer na ovaj način djeca neće pitati na svakih 5 minuta kada ćete da stignete.

9. Ako imate stariju djecu koja putuju zajedno sa nešto mlađom djecom, ona mogu da ih zabave. Možda starijoj deci ovo neće biti interesantno, ali može biti jednostavan način da se zaradi dodatni džeparac.

10. Dobro isplanirajte duža putovanja i krenite spremni. Uvijek treba imati pelene, vlažne maramice i sredstvo za dezinfekciju. Preporuka je da porodice ne bi trebalo da u automobilu provode više od dva sata bez pauze.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 21:48