Hrvatski folkloraši tužiće organizatore festivala folklora u Budvi / - SKRINšOT
28/08/2022 u 15:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Folkloraši iz Hrvatske tužiće organizatore festivala folklora zbog trovanja hranom

Mi nismo mogli znati da je hotel u kojem smo bili smješteni osam puta bio zapečaćen, tužićemo asocijaciju preko koje smo došli na festival u Budvu, poručila je Gordana Juranko iz Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruženja.

Grupa od 37 Hrvata, članova folklorne grupe Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruženja Klinča Sela, koji su dobili trovanje hranom u petak u Budvi tužiće asocijaciju preko koje su došli na festival folklora u metropolu turizma, objavio je Jutarnji list.

Oni su došli u Budvi na folklorni festival i bili su smješteni u tamošnjem hotelu "Loza" čijih je skoro stotinu gostiju hospotalizovano zbog trovanja hranom.

" Nas 37 iz Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Klinča Sela došlo je u Budvu na folklorni festival. Svi smo se razboljeti i svi smo bili u bolnici u Cetinju", izjavila je Gordana Juranko, predsjednica Zajednice HKUU Klinča Sela.

Navela je da je "nekoliko članova nakon primljene infuzije otpušteno iz bolnice, ali većina je provela jednu ili sada već dvije noći u bolnici na Cetinju".

"Upućeni smo u Cetinje iz budvanske Hitne pomoći. Uzrok trovanja se još ne zna službeno iako na otpusnom pismu stoji da je trovanje hranom. Danas (u nedjelju) svi su otpušteni iz bolnice", rekla je Juranko.

Ona je pohvalila reakciju medicinskog osoblja u Budvi i na Cetinju navodeći da je tretman bio izvanredna.

"Tretman zdravstvenog osoblja, doktora i sestara i u Hitnoj u Budvi i u bolnici u Cetinju je bio izvanredan, ljubazni i nadasve profesionalni ljudi. Zahvalni smo im na tome", navela je Juranko.

Hrvatska ambasada obezbijedila je smještaj u drugom hotelu, što će finansijski pokriti ministarstvo turizma Crne Gore.

"Ovdje u hotelu "Slovenska plaža" imamo oporavak pod nadzorom ljekara. Rezultati analize uzroka trovanja znaće se u ponedjeljak. Hotel u kojem smo bili smješteni je zapečaćen", kazala je Juranko navodeći da su sa njima bile grupe iz Poljske i Slovačka i oni su također završili u bolnici, neki u Kotoru, a neki u Cetinju.

Zahvali li su Ambasadi Hrvatske, Ministarstvu turizma Crne Gore, gradonačelniku Budve Milu Božoviću, a najviše ljekarima i sestrama interne u Cetinju.

Hotel Loza u kome su boravili otrovani turisti juče je zapečatila inspekcija jer je radio bez dozvole, a do sada je osam puta bio zapečaćen u nekoliko mjeseci.

"Nažalost, prije puta mi to nismo mogli znati prije polaska na put. Takođe, želim reći da ćemo tužiti asocijaciju preko koje smo došli na festival u Budvu – naglasila je Gordana Juranko.

Osim hrvatskih državljana, među otrovanim gostima bili su turisti iz Poljske, Slovačke i Slovenije.

Crnogorski ministar zdravlja u tehničkoj vladi Dragoslav Šćekić rekao je da su preduzete sve mjere i pružena je neophodna zdravstvena zaštita za ugrožene goste.

Vlasnik hotela Loza Saša Milić izjavio je da je napadnut da je otrovao ljude hranom prije konačnog epidemiološkog nalaza.

"Bili su inspektori, uzeli uzorke i za sedam dana će saopštiti javnosti šta je bilo. Moje osoblje, porodica i ja se 120 dana hranimo u tom restoranu. To su uradili da bi pečatirali objekat", rekao je Milić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 08:30