/ - IJZ
15/05/2023 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Galić: Svi zajedno da ojačamo mehanizme zaštite i podrške ka žrtvama nasilja

Međunarodni dan porodice je dobra prilika da ukažemo da porodica, bez obzira na to što društvene promjene utiču na njeno funkcionisanje, ipak ostaje baza koja ima značajnu ulogu kako za pojedinca tako i za cijelo društvo, naveo je direktor IJZ-a

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, dr Igor Galić tokom panel diskusije na temu „Prevencija i tretman porodičnog nasilja“ istakao je da porodica predstavlja primarno područje socijalizacije i sveukupnost intraporodičnih interakcija i odnosa sa okolinom što je čini kompleksnom mrežom odnosa.

- Zdrava i usklađena porodica omogućava nesmetan razvoj pojedinca i predstavlja čvrstu osnovu za pravilan razvoj društva. Međunarodni dan porodice je dobra prilika da ukažemo da porodica, bez obzira na to što društvene promjene utiču na njeno funkcionisanje, ipak ostaje baza koja ima značajnu ulogu kako za pojedinca tako i za cijelo društvo. Nažalost, sve više smo svjedoci da je nasilje, u svim svojim oblicima, pustilo duboke korijene u cijelom svijetu, stoga je neophodno kroz multidisciplinarni pristup uz organizovano sprovođenje zaštite u konkretnim slučajevima zlostavljanja i stvaranje uslova za normalan psiho-fizički i socijalni razvoj viktimizirane osobe, preventivno djelovati u cilju sprečavanja nasilja u porodici. Dakle, neophodno je da svi zajedno kao društvo preuzmemo aktivnu ulogu u zaštiti osoba koje su žrtve bilo kojeg oblika nasilja, promijenimo pristup, ojačamo mehanizme zaštite i podrške ka žrtvama nasilja, naveo je on.

Institut za javno zdravlje Crne Gore, u saradnji sa Domom zdravlja Glavni grad, Upravom policije, Gimnazijom “Slobodan Škerović“, Srednjom medicinskom školom, Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta MoMSIC i NVO „SOS“ Podgorica, organizovanjem panel diskusije na temu „Prevencija i tretman porodičnog nasilja“ obilježio je Međunarodni dan porodice.

Kako je dodao Galić, ovim događajem se ne završava borba protiv nasilja, već će i dalje udruženim snagama nastaviti  da djeluju u cilju smanjenja nasilja u porodicama.

Učešće na panel diskusiji ispred Doma zdravlja Glavnog grada uzela je psihološkinja Anđela Golubović koja je govorila o “Sadističko agresivnom obrascu ličnosti” i “Psihološkom obrascu ličnosti zbog kojeg žena ostaje u braku sa nasilnikom”:

- Nasilje se u Crnoj Gori opravdava alkoholizmom, ljubomorom, bolestima zavisnosti. To nisu uzročnici nasilja, to su samo okidači. U osnovi nasilja stoji rodna neravnopravnost i potreba nasilnih osoba da vrše kontrolu svoje partnerke. Žena ne trpi nasilje zbog finansijske zavisnosti od muža, već veliki uticaj imaju religijska uvjerenja, stavovi našeg patrijarhalnog društva, psihicka i fizička iscrpljenost i osjećaj straha i stida. Žena koja ne vjeruje u uspješnost i adekvatan odgovor od strane institucija, doživljava osjećaj bespomoćnosti, a posledica toga je trpljenje kao jedini izlaz, kazala je Golubović.

Ona je istakla da nakon akutnog nasilja često slijedi tzv "faza medenog mjeseca", kada partner ubjeđuje ženu da se on "promijenio"  i da se "nasilje nikada više neće ponoviti" .

- Ukoliko je žena napustila partnera ona mu se vraća, jer vjeruje da će nasilje prestati, dodala je psihološkinja Anđela Golubović.

Šef jedinice za suzbijanje nasilja u porodici, CB Podgorica gospodin Radovan Stijović, uputio je prisutne o “Postupanju policije po pitanju nasilja u porodici i porodičnoj zajednici“:

- Želim da istaknem da policija suzbijanje nasilja u porodičnoj zajednici zadnjih godina tretira na pravi način , kako zakonski tako i profesionalno. Problemi koji su se ranije od strane žrtava i društva u cjelini na neki način gurali pod tepih, sada se shodno zakonskoj regulativi i proceduri tretiraju na pravi način, istakao je Stijović.

Direktorica NVO SOS Podgorica, Biljana Zeković, predstavila je “Mehanizme zaštite i multisektorsko djelovanje” u borbi protiv nasilja u porodici.

- Nije dovoljno da svaka institucija poznaje svoje uloge i odgovornosti, već je svaka institucija u lancu podrške ženama i djeci sa iskustvom nasilja dužna da zna uloge i odgovornosti drugih institucija u sistemu, kako bi ih na pravi način upućivala i informisala o njihovim pravima. Važno je da se ulože dodatni napori da se multisektorska saradnja poboljša i da ne zavisi isključivo od pojedinaca, zaključila je direktorica NVO SOS Podgorica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:51