/ - фото: ПР Центар
03/06/2021 u 12:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани Црне Горе од уништења спасили преко 263.238 еура

Из ПР Центра су казали да је током перформанса, уништавање новца приказано симболично, док се у стварности он заиста уништава кроз корупциjу, коjа jе свуда око нас

Када се добро организуjете, 24 сата jе довољно времена да отпутуjете на други краj планете, прочитате књигу или усвоjите неку нову вjештину. Но, знате ли за шта су jош довољна 24 сата? За „уништење“ велике своте новца коjа се у Црноj Гори свакодневно изгуби кроз добро организовану корупциjу и подмићивање. Из дана у дан, већ децениjама, новац коjи припада свим становницима Црне Горе уништава се практично пред њиховим очима. Управо због тога, Регионална антикорупциjа инициjатива (РАИ) jе одлучила да, кроз 24-сатни перформанс на Тргу независности у Подгорици, на пластичан начин упозори грађане на размjере ове поjаве, да им покаже да им припада средишња улога у борби против корупциjе, и да их подстакне на конкретну акциjу, и коришћење нормативног и институционалног оквира, саопштено је из ПР Центра.

Из ПР Центра су казали да је током перформанса, уништавање новца  приказано симболично, док се у стварности он заиста уништава кроз корупциjу, коjа jе свуда око нас. Дешава се пред нама, не прави паузе и не спава. Зато jе перформанс смjештен у транспарентни оквир, приказуjући свима видљив, али у исто вриjеме нериjетко недодирљив процес. Недодирљив док грађани, своjим дjеловањем и дизањем гласа, то не промjене. Овог пута су то и урадили тако што су активно учествовали у перформансу и одабрали да, притиском на тастер, „свираjу краj“ корупциjи, и своjим потезом су спасили 263.238,00 еура. Новац коjим се могу направити или реконструисати школе, едукативно-забавни центри за младе, установе за бригу о старима и немоћнима, центри за дjецу са потешкоћама у развоjу… Можда ће оваj потез бити први у низу коjи ће показати спремност свих нас да свирамо краj корупциjи.

Свираj краj! дио jе едукативно-информативне кампање коjу Регионална антикорупциjска инициjатива реализуjе уз финансиjску подршку Европске униjе, у оквиру проjекта „Прекинимо шутњу: Унапређење политика и културе приjављивања корупциjе од стране звиждача на Западном Балкану и у Молдавиjи“. 

У оквиру проjекта, РАИ Секретариjат ради на jачању законодавног и институционалног оквира за заштиту звиждача, у складу с новом Директивом ЕУ о њиховоj заштити, са коjом земље кандидаткиње треба да усагласе своjе институционалне и законодавне оквире као дио правне стечевине ЕУ у оквиру процеса проширења.

Испред Агенциjе за спрjечавање корупциjе обратила се директорица Jелена Перовић.

– Упечатљиви перформанс коме присуствуjемо нам, са jедне стране, симболично предочава обим корупциjе и њену разараjућу природу, а са друге, указуjе нам на грађанску одговорност да, као дио заjеднице, дигнемо своj глас против незаконитих и неетичких поступака коjи угрожаваjу jавни интерес – казала је Перовић.

Подсjећаjући да се усваjањем Закона о спрjечавању корупциjе од 1. jануара 2016. године, Црна Гора прикључила невеликом броjу европских земаља у коjима jе законодавним оквиром системски уређен третман звиждача, Агенциjа за спрjечавање корупциjе охрабруjе грађане да буду дио промjене, да допринесу бољем и праведниjем друштву.

Од утемељења Агенциjе, њеном Одсjеку за приjаве и заштиту звиждача достављено jе 460 приjава, од чега 40 у првом кварталу 2021, што jе за четири пута више у односу на исти период претходне године.

У исто вриjеме, већ у првом кварталу jе надмашен броj поступака по приjавама у коjима jе утврђено постоjање угрожавања jавног интереса у односу на комплетну 2016, 2017. и 2020. годину, а на истом нивоу jе као у 2018. и 2019.

Ти подаци указуjу на пораст повjерења грађана у наш рад, али и на развоj грађанске свиjести у правцу схватања комплексности и величине проблема, и потребе конкретног дjеловања на његовом рjешавању.

– Адекватно законодавство први jе корак да се омогући приjава корупциjе од стране звиждача као и њихова заштита. Проведба закона у пракси jе оно што показуjе да ли закон служи сврси због коjе постоjи. С друге стране, социjални и политички систем jе таj коjи одређуjе хоће ли особа уопће се одлучити да приjави корупциjу као звиждач. У ту сврху важно jе не само успоставити функционалне механизме за приjављивање незаконитих радњи и осигурати заштиту звиждача, већ и препознати да jе звиждање учинковит механизам за проведбу правде – изjавила jе Аквиле Нормантиене, службеница за политичка питања Делегациjа ЕУ у Црноj Гори.

– Одржаним уличним перформансом смо жељели скренути пажњу на штету коjу корупциjа наноси нашем друштву и на значаjну улогу коjу свака особа има у борби против корупциjе –поручила jе Анета Арнаудовска, виша савjетница за борбу против корупциjе РАИ Секретариjата.  

Регионална антикорупциjска инициjатива jе jединствена међувладина организациjа искључиво посвећена борби против корупциjе у Jугоисточноj Европи. РАИ Секретариjат ради на унапређењу регионалне сарадње и напора у борби против корупциjе осигураваjући заjедничку платформу за диjалог, размjену знања и наjбољих антикоруптивних пракси у Jугоисточноj Европи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 14:27