Odavanje počasti porodici Klapuh / - GRAđANSKA ALIJANSA
06/07/2024 u 13:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države

Građanska alijansa danas je obilježila godišnjicu ubistva porodice Klapuh na mostu Obrada Cicmila u Plužinama.

Prije 32 godine u Plužinama pripadnici odreda “Dragan Nikolić” Vojske Republike Srpske, njih četvorica, ubili su Hasana Klapuha, njegovu suprugu Feridu i kćerku Senu. Za ovaj ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pravosnažno su osuđeni u Crnoj Gori još 1996. godine. Iako je to prvi ratni zločin koji je pravosnažno presuđen u Crnoj Gori samo je jedan od petorice osuđenih (Vidoje Golubović) izdržavao zatvorsku kaznu.

image

Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države

- GRAđANSKA ALIJANSA

Ivan Radulović, ispred Građanske alijanse, naveo je da „Građanska alijansa nastoji da utiče na donosioce odluka, s ciljem uvođenje dana sjećanja i postavljanje spomen obilježja za porodicu Klapuh”.

image

Ivan Radulović

- GRAđANSKA ALIJANSA

– Nadamo se da ćemo uskoro dobiti odgovor od Vlade i na taj način prekinuti institucionalno ćutanje u vezi sa ovim slučajem. Takođe, nadamo se da će Ferid Klapuh, sin i brat porodice uspjetida završi pokrenuti proces ekshumacije i da sahrani svoje najmilije na način kakav dolikuje. Iako su sistemi država zakazali on vjeruje da će se izboriti za pravdu – kazao je Radulović.

Amina Murić, ispred Inicijative mladih za ljudska prava, navela je da se stravičnost ovog zločina ogleda u tome sto su ove žrtve prevarene. Njima je bila obećana sigurnost u koju su povjerovali kada su prešli granicu da bi nakon toga bili mučki.

– Zabrinjavajuće je da između 30-40 odsto studenata u Crnoj Gori nijesu čuli za ratne zločine ali i veliki broj smatra da se ne treba razgovarati o ratnim zločinima. Nema suočavanja sa ratnom prošlosti bez razgovora o njoj – kazala je Murić.

image

Odavanje počasti

- GRAđANSKA ALIJANSA

Edin Smailović, ispred Bošnjačkog vijeća Crne Gore, istakao je da je „jako bitno da sva mjesta stradanja na teritoriji Crne Gore i zločini počinjeni od strane počinilaca iz Crne Gore moraju biti obilježeni na adekvatan način, to je naša obaveza kao društva koje teži da ovakva stradanja nikada ne ponove.

HRA: Porodica Klapuh 32 godine bez pravde i dostojanstvenog groba

– Mi moramo na adekvatan način baštiniti i tretirati našu ružnu prošlost kako se nikad ne bi ponovilo nešto slično – kazao je Smailović.

image

Odavanje počasti porodici Klapuh

- GRAđANSKA ALIJANSA

Istim povodom javnosti se obratila i Midheta Kaloper, ispred Udruženja žena žrtava rata Foča 92-95.

– Do sada niko iz Bosne i Hercegovine nije bio ovdje, što je žalosno. Prihvatam i našu grešku, kao građanka te zemlje. Cilj nam je isti; da zločince stigne adekvatno procesuiranje. Žalim što na ovom mjestu ne postoji nikakva spomen ploča kao i što volja za takvim stvarima potiče samo od pojedinaca. Mostovi služe da budu prelaz u bolje iz goreg ali za moje sugrađane to nije bio slučaj, za njih je ovo bio most smrti. Njihove žrtve konačno treba da nađu smiraj i da njihova porodica zna gdje počivaju – istakla je Kaloper.

GA obilježiće godišnjicu ratnog zločina Klapuh

Pored navedenih, obilježavanju godišnjice ubistva porodice Klapuh su prisustvovali i predstavnica Vrhovnog državnog tužilaštva i NVO Akcija za ljudska prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 12:03