Gutić i Fangćing / - FOTO: MINISTARSTVO SOCIJALNOG STARANJA
23/09/2024 u 12:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gutić-Fangćing: Kina će podržati projekte usmjerene na poboljšanje infrastrukture, ekonomije i unapređenje položaja građana

Ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Damir Gutić održao je sastanak sa otpravnicom poslova ambasade Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Lu Fangćing. Sastanak je protekao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi, uz obostrano izraženu želju za produbljivanjem saradnje između dvije države u oblastima socijalnog staranja i brige o starijima.

Gutić je istakao značaj kineskog iskustva u oblasti izgradnje infrastrukturnih projekata, privrede, turizma i kulture, te izrazio spremnost Crne Gore da učestvuje u razmjeni znanja i najboljih praksi. On je takođe naglasio važnost unapređenja položaja najosjetljivijih društvenih grupa, posebno djece i starijih, te uloge međunarodne saradnje u postizanju ovih ciljeva.

- Crna Gora je dio Evrope i njen cilj je da postane dio Evropske unije, ali ćemo u oblasti naše spoljne politike uvijek imati jasan i principijelan stav koji neće dovesti do toga da imamo linije razdavajanja sa bilo kim, već samo linije spajanja i saradnje - naveo je Gutić.

Otpravnica poslova ambasade Narodne Republike Kine zahvalila je na srdačnom prijemu i istakla da Kina visoko cijeni prijateljske odnose sa Crnom Gorom. Takođe je izrazila spremnost Narodne Republike Kine da podrži projekte u Crnoj Gori koji su usmjereni na poboljšanje  infrastrukture, ekonomije i unapređenje položaja građana.

- Kina naročito cijeni i uvažava tradicionalno prijateljstvo između naše dvije države. Velika razlika između broja stanovnika naše dvije države je tačka spajanja, gdje možemo da razmijenjujemo iskustva kako jedna ogromna i jedna mala država mogu saradnju da razvijaju - kazala je Fangćing. 

Tokom sastanka, razgovarano je i o mogućnosti organizovanja zajedničkih inicijativa i radionica koje bi doprinijele razmjeni znanja i iskustava u ovim ključnim oblastima. Obje strane su se složile da je neophodno nastaviti dijalog i konkretizovati dogovorene aktivnosti kroz bilateralne sporazume i projekte.

Gutić i otpravnica poslova ambasade Narodne Republike Kine izrazili su optimizam u pogledu buduće saradnje i zajedničkih napora usmjerenih ka stvaranju društva koje brine o svim svojim članovima, uz poseban fokus na demografske izazove s kojima se obje države suočavaju, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 12:43