/ hra ilustracija
02/11/2022 u 16:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

HRA: Istraga ubistva Duška Jovanovića nije djelotvorno sprovedena

Ubijeni ili napadnuti novinari su pisali o organizovanom kriminalu i navodnim vezama vrha vlasti s organizovanim kriminalom u Crnoj GorI

Akcija za ljudska prava podsjeća na najteže zločine protiv novinara u Crnoj Gori koji do danas nijesu istraženi i kažnjeni i apeluje da počinioci i nalogodavci tih zločina ne ostanu nekažnjeni.

- Ubijeni ili napadnuti novinari su pisali o organizovanom kriminalu i navodnim vezama vrha vlasti s organizovanim kriminalom u Crnoj Gori. Već 18 godina nije rasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan. HRA je u izvještaju “Nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora“, koji je objavljen 2016. godine povodom dvanaest godina tog ubistva, zaključila da istraga nije djelotvorno sprovedena, da su mnoga pitanja ostala nerazjašnjena i apelovala na nadležne da angažuju inostranog stručnjaka da preispita dosadašnju istragu, ali to do danas nije učinjeno. Odluku o angažovanju stranog eskperta Komisija za praćenje istraga napada na novinare donijela je još u oktobru 2018. godine, a u posljednje četiri godine on nije angažovan iz nepoznatih razloga, uprkos datim obećanjima. Tako nas je i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić u pismu od 13. juna ove godine, uvjeravao da će “dati svoj puni doprinos ovoj temi"- saopšteno je iz HRA.

Kako navode, juče se navršilo 15 godina od pokušaja ubistva novinara Tufika Softića u Beranama 1.11.2007. godine, a napadači i nalogodavci još uvijek nijesu pronađeni. 

- Nedopustivo je i da više od 4 godine od poslednjeg napada na Oliveru Lakić nema napretka u istrazi, posebno jer nikada nije rasvijetljeno ni ko je i zašto naručio prethodne napade na nju- navode iz HRA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 08:52